'65 vallende sterren per uur tijdens pieknacht Perseïden'

Monique Verlind (DJMO)

Vannacht is de pieknacht van de vallende sterren van de Perseïden. De maan is bijna vol en daardoor is het lastig om de vallende sterren te zien. Alleen de helderste exemplaren zijn met het blote oog te zien. Het beste kijkmoment is tussen 4 en 5 uur, net na maansondergang en voordat het licht begint te worden. Juist dan kunnen vooral in de zuidelijke provincies en in Zuid-Holland opklaringen voorkomen. Voor die tijd zijn er vrij veel wolkenvelden.

Vandaag neemt de bewolking toe en is er kans op enkele stevige regen- en onweersbuien. Vanavond en ook een groot deel van de nacht zijn er wolkenvelden die het zicht op de vallende sterren zullen belemmeren.

Op het meest gunstige kijkmoment, tussen 4 en 5 uur, zijn er vooral in de zuidelijke provincies en in Zuid-Holland opklaringen. Elders komen veel wolkenvelden voor en is de kans op opklaringen kleiner. Bovendien trekken enkele buien over het land. Voor degenen die buiten de meteoren willen spotten is het dus handig om voor de zekerheid een poncho bij de hand te hebben.

Pieknacht
Vannacht kunnen maar liefst 65 vallende sterren per uur te zien zijn. De maan gaat om 03:49 uur onder en niet lang daarna komt de zon alweer op. Het beste moment om de vallende sterren te bekijken is in het uur nadat de maan onder is gegaan. De periode waarin de meteoren het beste te zien zijn is dus kort.

Het aantal vallende sterren wat dit jaar te zien is, ligt helaas wat lager dan vorig jaar. Toen kon er vooral in het zuidoosten goed genoten worden van het prachtige fenomeen. Er waren maar liefst 100 vallende sterren per uur te zien. Het was toen nieuwe maan, waardoor er geen storend licht van de maan was.

Komende nachten minder vallende sterren
Mocht je nog niet geprobeerd hebben om de meteoren te spotten, dan is het wel aan te raden om dit vannacht te doen. De condities na deze pieknacht worden snel slechter. Tot en met 24 augustus kunnen de Perseïden nog gezien worden, maar het aantal meteoren neemt sterk af.

Vallende sterren (afbeelding: Pixabay)
Vallende sterren (afbeelding: Pixabay)