F1: Uitslag Grand Prix van Hongarije

Peterselieman

Lewis Hamilton heeft de Grand Prix van Hongarije op zijn naam geschreven. De kampioenschapsleider profiteerde van een goede strategische keuze van zijn Formule 1-team Mercedes en passeerde zo drie ronden voor het einde Max Verstappen die met de Red Bull als tweede finishte. Ver achter de Nederlander kwam Sebastian Vettel met de Ferrari als derde over de streep.

Verstappen begon voor de eerste keer in zijn F1-loopbaan vanaf poleposition en de Nederlander was prima weg, al kwamen Bottas en Hamilton nog wel naast hem in de eerste bocht. Bottas verremde zich, waardoor de als tweede gestarte Fin Hamilton de mogelijkheid gaf om bij bocht twee buitenom te gaan. Bottas ging hierdoor net na de derde knik wijd, Charles Leclerc profiteerde hiervan, terwijl Bottas hierbij een beschadigde voorvleugel opliep. Vettel schoof snel door naar plek vier, terwijl iets hierachter Pierre Gasly met de tweede Red Bull slecht weg was en op plek negen zat, achter de McLarens en de Sauber van Kimi Räikkönen.

Bottas kwam na zes ronden binnen voor een nieuwe vleugel en moest zo van achteraan het veld proberen zich een weg naar voren te banen. Het lange doorrijden van de Fin zorgde er wel voor dat Verstappen en Hamilton al na die zes ronden een gat van twintig seconden hadden met Carlos Sainz. Het gat tussen Verstappen en Hamilton schommelde rond de twee seconden, terwijl de Ferrari's in hun eigen niemandsland reden. In het achterveld begon Daniel Ricciardo aan een gestage opmars die hun uiteindelijk aan de achtervleugel van de Haas van Kevin Magnussen bracht. Bottas deed hetzelfde en sloot aan bij dit gevecht.

Na ruim twintig ronden begon Verstappen grip verliezen op zijn mediums, terwijl Hamilton meldde dat zijn banden nog prima in orde waren. Het was ook reden voor de Brit om de druk bij de Nederlander op te voeren. Na 25 ronden had Verstappen genoeg van de mediumbanden en hij verruilde ze voor de hardere versie. Hamilton ging door tot ronde 31 van 70 en kwam zes seconden achter Verstappen weer naar buiten. De Brit dichtte dit gat in enkele ronden en plaatste een aanval bij de Red Bull. In ronde 39 kwam Hamilton zelfs even naast Verstappen te rijden, maar de Mercedes ging bij bocht vier wijd en haakte uiteindelijk af.

Iets naar achteren mislukte een stop bij Norris, waardoor Gasly een plekje won en een ronde later nog een, omdat Räikkönen na zijn stop achter de Fransman terecht kwam. Daar weer achter sloot Bottas aan op plek negen nadat de Fin zich eindelijk had ontdaan van Ricciardo en Magnussen.

Na 48 ronden maakte Bottas een tweede stop om de harde banden weer in te ruilen voor de mediums. De Fin kwam terecht op plek twaalf en moest flink doorrijden om bij Norris nog een poging te kunnen wagen voor plek acht. Een ronde later deed Hamilton hetzelfde om het te kunnen proberen bij Verstappen. Het gat tussen de nummer een en twee bedroeg twintig seconden met twintig ronden te gaan.

In de ronden die volgden liep Hamilton langzaam in op Verstappen die soms zelfs even sneller was. Pas nadat Hamilton alle achterblijvers was gepasseerd ging alles bij de Mercedes volledig open, terwijl de banden bij Verstappen langzaam minder werden. Het gat werd ronde na ronde kleiner en uiteindelijk moest Verstappen zich na 67 ronden gewonnen geven in de ongelijke strijd. Verstappen kwam direct hierna binnen voor nieuwe banden en pakte zo nog het punt voor de snelste ronde.

Na 70 ronden werd Hamilton als eerste afgevlagd voor Verstappen en Vettel die in de slotfase Leclerc nog voorbij was gegaan. Sainz pakte plek vijf, voor Gasly, Räikkönen, Bottas, Norris en Alexander Albon die zich in de slotronden nog naar een punt knokte.


Lewis Hamilton mag juichen na zijn zege in de GP van Hongarije (Pro Shots / Imago)

Uitslag

# Coureur Team Tijd
1 L. Hamilton Mercedes 1:35:03.796
2 M. Verstappen Red Bull +17.796
3 S. Vettel Ferrari +1:01.433
4 C. Leclerc Ferrari +1:05.250
5 C. Sainz Jr. McLaren +1 ronde
6 P. Gasly Red Bull +1 ronde
7 K. Räikkönen Alfa Romeo +1 ronde
8 V. Bottas Mercedes +1 ronde
9 L. Norris McLaren +1 ronde
10 A. Albon Toro Rosso +1 ronde
11 S. Pérez Racing Point +1 ronde
12 N. Hulkenberg Renault +1 ronde
13 K. Magnussen Haas +1 ronde
14 D. Ricciardo Renault +1 ronde
15 D. Kvyat Toro Rosso +2 ronden
16 G. Russell Williams +2 ronden
17 L. Stroll Racing Point +2 ronden
18 A. Giovinazzi Alfa Romeo +2 ronden
19 R. Kubica Williams +3 ronden
DNF R. Grosjean Haas +21 ronden


Coureursstand

# Coureur Team Punten
1 Lewis Hamilton Mercedes 250
2 Valtteri Bottas Mercedes 188
3 Max Verstappen Red Bull 181
4 Sebastian Vettel Ferrari 156
5 Charles Leclerc Ferrari 132
6 Pierre Gasly Red Bull 63
7 Carlos Sainz Jr. McLaren 58
8 Kimi Räikkönen Alfa Romeo 31
9 Daniil Kvyat Toro Rosso 27
10 Lando Norris McLaren 24
11 Daniel Ricciardo Renault 22
12 Lance Stroll Racing Point 18
13 Kevin Magnussen Haas 18
14 Nico Hülkenberg Renault 17
15 Alex Albon Toro Rosso 16
16 Sergio Perez Racing Point 13
17 Romain Grosjean Haas 8
18 Antonio Giovinazzi Alfa Romeo 1
19 Robert Kubica Williams 1
20 George Russell Williams 0


Constructeursstand

# Team Punten
1 Mercedes 438
2 Ferrari 288
3 Red Bull 244
4 McLaren 82
5 Toro Rosso 43
6 Renault 39
7 Alfa Romeo 32
8 Racing Point 31
9 Haas 26
10 Williams 1