Zwemster Pellegrini zet bizarre WK-reeks voort, Toussaint naar WK-finale

heywoodu

Zwemster Federica Pellegrini heeft haar wereldtitel op de 200 meter vrije slag geprolongeerd. De 30-jarige Italiaanse was in het Zuid-Koreaanse Gwangju de beste en zette daarmee een bizarre reeks voort: het is haar achtste (!) opeenvolgende WK-medaille op de 200m vrij en haar vierde wereldtitel.

Pellegrini vocht een zware strijd uit met vooral de Australische Ariarne Titmus, de wereldkampioene op de 400 meter, de Zweedse Sarah Sjöström en Siobhan Haughey uit Hong Kong. Een geweldige laatste baan hielp Pellegrini naar het goud en een legendarische status in 1:54,22 minuten, voor Titmus (1:54,66) en Sjöström (1:54,78), die daarna nog even aan het infuus moest alvorens ze met moeite richting kleedkamers kon.

800m vrije slag mannen - finale
Drievoudig wereldkampioen Sun Yang had alle ogen op zich gericht, maar de controversiële Chinees kwam niet verder dan plek zes. Het goud ging na een mooi staaltje machtsvertoon naar de Italiaan Gregorio Paltrinieri in 7:37,27 minuten, een nieuw Europees record. De Noor Henrik Christiansen pakte in 7:41,28 zilver, voor de 7:42,08 van de bronzen Fransman David Aubry. Uittredend wereldkampioen Gabriele Detti moest genoegen nemen met plek vijf.

100m vrije slag mannen - halve finales
Wereldkampioen Caeleb Dressel was weer eens de snelste, dit keer met een wederom indrukwekkende 47,35 seconden. De Australiër Kyle Chalmers volgde met een eveneens indrukwekkend gezwommen 47,58 tellen, voor de Braziliaan Marcelo Chierighini en zijn 47,76.

50m rugslag vrouwen - halve finales
Kira Toussaint heeft zich knap geplaatst voor de finale, door met 27,78 seconden - één honderdste boven Hinkelien Schreuder's nationale record uit 2009 - de zevende tijd te zwemmen. De Amerikaanse Kathleen Baker was met 27,62 het snelst, de sympathieke en wereldwijd populaire wereldkampioene Fu Yuanhui haalde het met de negende plek helaas niet.