Zwemster MacNeil stunt en onttroont Sjöström, Dressel opent goudjacht

heywoodu

Zwemster Margaret MacNeil heeft op het WK langebaan in Gwangju voor een ware sensatie gezorgd. De 19-jarige Canadese pakte het goud op de 100 meter vlinderslag, waar ze de Zweedse Sarah Sjöström klopte.

Sjöström had de tien snelste tijden ooit in handen, is regerend olympisch kampioene en regerend drievoudig wereldkampioene, terwijl ze voor haar drie op rij ook al eens WK-goud pakte. Daar had MacNeil geen boodschap aan en in een prachtige slotfase knalde ze voorbij de onklopbaar geachtte Sjöström in 55,83 seconden naar het goud, voor Sjöström (56,22) en de Australische Emma McKeon (56,61).

100m schoolslag mannen - finale
Op de 100 meter schoolslag ging olympisch kampioen Adam Peaty voor de derde op rij met het goud aan de haal. De Brit tekende voor de winst in 57,14 seconden, een verbetering van zijn wereldrecord (56,88) van zondag zat er net niet in. Peaty's landgenoot James Wilby pakte in 58,46 het zilver, vlak voor de 58,63 van de Chinees Yan Zibei.

50m vlinderslag mannen - finale
Caeleb Dressel veroverde het goud op de 50 meter vlinderslag en deed dat op indrukwekkende wijze. De Amerikaan, die in Gwangju voor een hele karrenvracht aan gouden medailles gaat, tikte aan na 22,35 seconden, slechts 0,08 tellen boven Andrii Govorov's wereldrecord. Oleg Kostin uit Rusland pakte zilver in 22,70 seconden, brons ging met 22,79 en één honderdste voorsprong op Michael Andrew naar de Braziliaan Nicholas Santos, met zijn 39 jaar de oudste medaillewinnaar ooit op een WK.