Van Rouwendaal tiende op WK open water; kan olympische titel verdedigen

Boris (borisz)

Met een tiende plaats op de tien kilometer tijdens de wereldkampioenschappen openwaterzwemmen heeft Sharon van Rouwendaal (1:54.51,1) zich zondagmorgen (Nederlandse tijd) ternauwernood geplaatst voor de Olympische Spelen. Voor Esmee Vermeulen (1:54.58,1) was de vijftiende plaats in het Zuid-Koreaanse Yeosu niet genoeg voor Tokio. De Chinese Xin Xin won de snelle race in een tijd van 1:54.47,2.

De olympisch kampioene van Rio de Janeiro was duidelijk opgelucht na haar race. Door de chaotische eindfase duurde het even voordat de uitslag officieel was. “Ik had besloten alleen te volgen. De wedstrijd ging heel stroef. In het begin dacht ik alleen maar ‘rustig blijven, rustig blijven’. Bij de derde ronde lag ik zo ver achter dat ik alleen maar in de slipstream kon volgen.”

Van Rouwendaal zwom in de groep naar voren, maar dit leek geen effect te hebben. “In de laatste ronde kreeg ik hoop. Ik zag Xin weg gaan. Zij is een snelle binnenbadzwemster. Daar ben ik achteraan gegaan. In de laatste twintig meter heb ik alles gegeven. Ik pakte geen water, had geen kracht meer of zo. Ik had wel getraind om met mijn benen erbij te zwemmen. Ik lag in het midden en werd meegezogen. Blijkbaar lag ik in de top tien. Na het aantikken had ik geen idee hoeveelste ik was geworden.”

Het duurde even voordat de uitslag op het scherm verscheen. “Ik zat daar en toen dacht ik: ik heb zoveel pech gehad dit jaar. Maar ik heb iets van bijgeloof met het getal drie of negen. Ik had nummer drie en mijn transponder 193. Toen het eenmaal bekend was, moest ik huilen van blijdschap.”

Voor Vermeulen is Tokio niet meer haalbaar. Wilde je als land twee tickets bemachtigen, dan moesten zowel Van Rouwendaal als Vermeulen op dit WK in de top tien eindigen. Dat lukte alleen Amerika en Duitsland. 

Xin Xin uit China won de tien kilometer in een duel met de Amerikaanse Haley Anderson, die het initiatief had in de race. Het verschil was 0,9 seconde. De Italiaans Rachele Bruni besliste de strijd om het brons met de Francaise Lara Grangeon in haar voordeel. Het ging om een verschil van een tiende.


Sharon van Rouwendaal kan haar Olympische titel verdedigen. (PRO SHOTS/Insidefoto)