Chinese schoonspringers openen WK met drie keer goud

heywoodu

Op het wereldkampioenschap schoonspringen in Gwangju heeft China op de openingsdag gelijk drie keer goud gepakt. Er stonden drie onderdelen op het programma, dus het werd gelijk een wat goud betreft maximale score in Zuid-Korea.

De éénmeterplank is door de jaren heen wellicht China's minste onderdeel bij de dames, maar Chen Yiwen ging er met het goud vandoor. In alle vijf ronden liet ze de hoogste score noteren, die ze in ronde één nog moest delen met landgenote Chang Yani. Die vergooide haar wedstrijd daarna volledig en werd slechts zesde, het zilver ging naar de Amerikaanse Sarah Bacon en Kim Su-ji bezorgde Zuid-Korea op het allereerste onderdeel gelijk de allereerste WK-medaille ooit in het schoonspringen.

Het tienmeterplatform werd gebruikt voor het gemengd synchroonspringen en daar verdedigde de 18-jarige Lian Junjie de wereldtitel die hij twee jaar terug met Ren Qian won. Nu pakte hij het goud met Si Yajie, die in 2013 op haar 14e al wereldkampioene werd op het platform. In 2015 pakte ze gemengd goud, twee jaar later was er synchroongoud bij de dames en nu won ze dus weer gemengd goud. De Russische veteraan Viktor Minibaev en de pas 16-jarige Ekaterina Beliaeva pakten op enige afstand zilver, ruim voor José Balleza en de zelfs pas 14-jarige Maria Sánchez uit Mexico.

Niet elke sprong ging even synchroon, zoals het winnende Chinese duo liet zien (Pro Shots/Insidefoto)
Niet elke sprong ging even synchroon, zoals het winnende Chinese duo liet zien (Pro Shots/Insidefoto)

De mannen sprongen hun synchroonwedstrijd op de driemeterplank en ook daar pakte China het goud. Cao Yuan pakte al eens twee keer olympisch goud (tienmeter synchroon en driemeterplank) en pakte in 2015 de synchroontitel op de driemeterplank, Xie Siyi won in 2015 WK-goud op de éénmeterplank en twee jaar later op de driemeterplank. Samen vernaggelden ze hun tweede sprong, maar het duo vocht zich terug en won goud, ruim voor de Britten Daniel Goodfellow/Jack Laugher en de Mexicanen Yahel Castillo/Juan Celaya. De Zuid-Koreanen Kim Yeong-nam en Woo Ha-ram stonden na drie sprongen bovenaan en leken op weg naar een stunt, maar vergooiden het volledig en werden tiende.