Marquez pakt 10e opeenvolgende pole op Sachsenring

heywoodu

MotoGP-coureur Marc Marquez heeft de poleposition veroverd voor de Grand Prix van Duitsland. De Spaanse wereldkampioen wordt ook wel de koning van de Sachsenring genoemd en dat is niet onterecht: het is al zijn tiende opeenvolgende pole op het circuit, zijn zevende op rij in de MotoGP.

Marquez sloeg een gat van twee tienden naar Yamaha-coureur Fabio Quartararo (+0,205), terwijl Maverick Viñales op zijn fabrieks-Yamaha 0,211 seconden toe moest geven en zo de eerste rij completeerde. Op de tweede rij parkeerde Alex Rins zijn Suzuki, naast de Ducati van Jack Miller en de Honda van Cal Crutchlow. Franco Morbidelli (Yamaha), Pol Espargaro (KTM) en Joan Mir (Suzuki) staan op rij drie.

In de Moto2 ging er ook een Marquez met de pole aan de haal: broertje Alex was 0,079 seconden sneller dan de Italiaan Luca Marini. De thuisfans konden juichen, want Marcel Schrötter zette zijn Kalex op 0,082 seconden ook op de eerste startrij voor de race van zondag. Bo Bendsneyder vertrekt vanaf de vijftiende plek.

In de Moto3 werd het een Japans feestje: Ayumu Sasaki pakte de poleposition door landgenoot Kaito Toba met 0,057 seconden van het lijf te houden. De derde plek was er voor de Spanjaard Marcos Ramirez, die 0,171 seconden toe moest geven op Sasaki.

De elektrische MotoE-klasse debuteert in Duitsland dan echt, nadat het feestje in Spanje eerder dit jaar niet doorging: de hele inboedel brandde af. De pole ging met enig machtsvertoon naar de Fin Niki Tuuli, die de Spanjaard Hector Garzo (+0,787) en de Braziliaan Eric Granado (+0,798) klopte. Op plek dertien vinden we overigens de 46-jarige Sete Gibernau, de man die in 2003 en 2004 Valentino Rossi's grootste bedreiging was in de MotoGP.