Zeven boksfinales, zeven landen met goud op Europese Spelen

heywoodu

Op de Europese Spelen in Minsk zijn zaterdag de eerste zeven boksfinales afgewerkt. Dat leverde een divers lijstje winnaars op: het goud ging naar zeven verschillende landen.

In het vlieggewicht (-52kg) pakte de nog altijd maar 22-jarige Bulgaar Daniel Asenov de Europese titels in 2015 en 2017, dit keer - de Europese Spelen gelden ook als EK in het boksen - moest hij genoegen nemen met zilver: de Spanjaard Gabriel Escobar was te sterk in de finale. Brons was er voor de Italiaan Manuel Cappai en de Brit Galal Yafai.

Het thuispubliek kon juichen voor Dzmitry Asanau, die na WK-brons en EK-zilver in het bantamgewicht nu goud pakte in het lichtgewicht (-60kg). Hij klopte de Rus Gabil Mamedv in de finale, terwijl de Armeniër Karen Tonakanyan en de Georgiër Otar Eranosyan met brons naar huis gingen.

Het goud in het weltergewicht (-69kg) ging naar de Brit Pat McCormack, die tweelingbroer Luke eerder al brons zag pakken in het lichtweltergewicht. In de finale was hij te sterk voor de Rus Khariton Agrba. Brons ging naar de Oekraïner Yevhenii Barabanov en de Cubaanse Azeri Lorenzo Sotomayor, in het lichtweltergewicht al goed voor EK-goud en olympisch zilver.

Een volgende Cubaanse Azeri pakte wel goud: Loren Alfonso klopte de Brit Benjamin Whittaker in de finale van het lichtzwaargewicht (-81kg). Simone Fiori uit Italië ging naar huis met brons en dat gold ook voor de Armeniër Gor Nersesyan.

Bij de superzwaargewichten (+91kg) ging de titel net als twee jaar geleden op het EK naar de Oekraïner Victor Vykhryst, die in de finale afrekende met de Fransman Mourad Aliev. Marko Milun uit Kroatië en de Duitser Nelvie Tiafack kregen het brons omgehangen.

De vrouwen hadden twee gewichtsklassen op het programma staan en in het vedergewicht (-57kg) ging het goud naar oud-bantamgewichtkampioene Stanimira Petrova uit Bulgarije, die in de halve finales de Nederlandse Jemyma Betrian klopte. In de finale moest de Ierse Michaela Walsh eraan geloven, terwijl naast Betrian ook de Russische Daria Abramova brons pakte.

Het weltergewicht bij de vrouwen leverde tot slot goud op voor de Poolse Karolina Koszweska, die in de finale won van de Italiaanse Assunta Canfora. Grainne Walsh uit Ierland en de Duitse Nadine Apetz veroverden brons.