Goud en zilver Nederlandse baansprinters, Wild domineert omnium

heywoodu

Op de Europese Spelen in Minsk hebben de Nederlandse baansprinters een flinke slag geslagen. Jeffrey Hoogland en Harrie Lavreysen waren op de individuele sprint de torenhoge favorieten en dat maakten ze meer dan waar: het duo pakte goud en zilver.

De dag begon met de kwartfinales, waarin Hoogland de Fransman Gregory Baugé met 2-0 het nakijken gaf. Lavreysen deed hetzelfde met de Litouwer Vasilijus Lendel, waarna ook de toch sterke Rus Denis Dmitriev en Pool Mateusz Rudyk volstrekt kansloos waren in de halve finales.

In de finale ging de winst in de eerste race nipt naar Lavreysen, waarna Hoogland revanche nam en het in de derde heat definitief afmaakte. De strijd om brons werd een duidelijke 2-0 voor Dmitriev.

Kirsten Wild begon het omnium met winst op de scratch, waarna ze ook de tempokoers op haar naam schreef. In de afvalkoers was de tweevoudig wereldkampioene wéér de beste en in de puntenkoers kon ze haar voorsprong probleemloos verdedigen. Zilver ging naar de Russische Evgeniia Augustinas, voor de Italiaanse Elisa Balsamo.

Op de kilometer tijdrit grepen Sam Ligtlee en Roy van den Berg naast de medailles. Met 1:01,501 minuten eindigde Ligtlee op de vierde plek, Van den Berg snelde met 1:01,587 naar de zesde stek. Het goud ging in 1:00,606 naar Tomas Babek uit Tsjechië, voor de Italiaan Francesco Lamon en de Pool Krzysztof Maksel.

Op de individuele achtervolging bij de mannen ging het goud naar de Rus Ivan Smirnov, die al snel een voorsprong nam op de Italiaan Davide Plebani. Claudio Imhof uit Zwitserland gaf de Pool Szymon Krawczyk met een rappe tijd het nakijken in de strijd om het brons.

In de tweede knockoutronde van de damessprint rekende Shanne Braspennincx af met Sara Kankovska uit Tsjechië, terwijl Laurine van Riessen de Spaanse Tania Calvo klopte. Calvo won de herkansingen, maar sneuvelde in de achtste finales tegen Braspennincx, terwijl Van Riessen via de Litouwse Migle Marozaite de kwartfinales haalde.

Update 22.00 uur
Op de koppelkoers gingen Jan Willem van Schip en Yoeri HAvik enige tijd aan de leiding, maar de twee tempobeulen werden bijgehaald door de Zwitsers Robin Froidevaux en Tristan Marguet, die een iets hoger puntenaantal bij elkaar sprokkelden. Het brons ging naar de Belgen Fabio van den Bossche en Moreno de Pauw.