Goud en dubbel zilver baanploeg Europese Spelen, Hoogland bizar snel op sprint

heywoodu

Op de Europese Spelen in Minsk heeft baanwielrenster Kirsten Wild weer eens goud gepakt. De veelvoudig wereld- en Europees kampioene was op de scratch de beste door Martina Fidanze uit Italië en thuisfavoriete Hanna Tserakh in de sprint te kloppen.

Op de puntenkoers bij de mannen was er zilver voor Jan Willem van Schip. De tempobeul pakte vooral in de slotfase flink wat punten, maar kwam net tekort om de Griek Christos Volikakis van het goud te houden. De Rus Dmitrii Mukhomediarov pakte enigszins verrassend het brons.

De vrouwelijke sprinters reden vrijdag de keirin en ook daar was Nederlands succes te vieren. Shanne Braspennincx ging overtuigend naar de finale en moest daarin alleen de Litouwse veterane Simona Krupeckaite voor zich dulden. Achter de Nederlandse pakte Daria Shmeleva uit Rusland het brons, Laurine van Riessen werd vijfde in de troostfinale.

De ploegenachtervolging bij de vrouwen leverde goud op voor Italië. Elisa Balsamo, Martina Alzini, Marta Cavalli en Letizia Paternoster waren simpelweg een maat te groot voor de Britse ploeg, die ze met 4:18,695 minuten zo'n 2,5 seconden achter zich hielden. Polen won de strijd om brons overtuigend van Wit-Rusland.

Bij de mannen was het Rusland dat de klok sloeg. Gleb Syritsa, Nikita Bersenev, Lev Gonov en Ivan Smirnov zette het Italiaanse kwartet in de finale op een rondje. Zwitserland was in de strijd om het brons al net zo oppermachtig tegen de Wit-Russische ploeg.

De mannen werkten het eerste deel van het individuele sprinttoernooi af en voor Jeffrey Hoogland ging dat geweldig. In de kwalificatie reed hij op de vliegende ronde een tijd van 9,448 seconden, bizar snel: op WK's en Olympische Spelen komt men er nauwelijks bij in de buurt en het wereldrecord staat alleen maar scherper omdat het op grote hoogte gereden is.

Harrie Lavreysen noteerde de tweede tijd en beiden zitten bij de laatste acht. Hoogland won doodsimpel van de Hongaar Sandor Szalontay en de Litouwer Vasilijus Lendel, Lavreysen had iets meer moeite - maar niet veel - met de Wit-Rus Artsium Zaitsau en de Tsjech Martin Cechman.
Zaterdag wordt het toernooi afgemaakt, met Hoogland en Lavreysen als torenhoge favorieten.