Engeland als eerste naar halve finale; White schrijft historie

Redactie

Engeland heeft zich donderdagavond als eerste geplaatst voor de halve finale op het WK voor vrouwen. Tegen Noorwegen won de nummer vier van de wereldranglijst zonder al te veel moeite met 0-3, waardoor een halve finale wacht tegen Frankrijk of de Verenigde Staten. Ellen White groeide in het duel uit tot WK-topscorer aller tijden van Engeland.

De vrouwen van Engeland kenden een droomstart in het Stade Océane in Le Havre. Al binnen drie minuten opende de ploeg van bondscoach Phil Neville de score. Aan de rechterflank werd de opgestoomde Lucia Bronze weggestuurd, waarna ze haar bewaker passeerde en de bal voorbracht. White trapte mis, maar daardoor kwam de bal goed terecht voor ploeggenoot Jill Scott: 0-1. Na een klein halfuur was White dicht bij de 0-2, maar ze vuurde tegen de buitenkant van de paal. Ook Nikita Parris had geen geluk in de afronding, maar vijf minuten voor rust breidde Engeland de marge alsnog uit.

Na een ragfijne steekpass van Bronze kon Parris de bal afleveren bij White, die het leer van dichtbij alleen nog maar hoefde binnen te tikken. Met haar zesde doelpunt ooit op een WK werd ze de topscorer aller tijden van Engeland op mondiale eindrondes voor vrouwen. Het was haar vijfde treffer op dit WK, waarmee ze de topscorerstitel momenteel deelt met de Australische Sam Kerr en de Amerikaanse Alex Morgan. White kwam op alle duels van dit WK tot scoren.

De grote uitblinker in Le Havre was echter niet White, maar Bronze. De rechtsback was leverde constant goede bijdrages aan de Engelse aanvallen en kwam elf minuten na rust ook zelf op het scorebord, toen ze van net buiten het strafschopgebied snoeihard raak schoot nadat een ingestudeerde vrije trap bij haar eindigde. Ondanks dat er nog goede kansen kwamen voor Noorwegen hield Engeland de nul, mede dankzij een sterk keepende Karen Bardsley. Acht minuten miste Parris nog een penalty, na een duw van Maria Thorisdottir aan Steph Houghton, en dus bleef het bij 0-3.