Keti Koti-lezing geannuleerd wegens onrust om spreker

Anakha

De jaarlijkse Keti Koti-lezing gaat dit jaar niet door. Dit doordat er onrust is ontstaan rondom Sandew Hira, die de lezing zou houden.

Dat meldt het Nationaal Instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis (NiNsee), dat de lezing zou organiseren. Hira zou volgens de Surinaamse website Waterkant banden onderhouden met de Surinaamse president Desi Bouterse. 

Urwin Vyent, directeur van het NiNsee, reageerde enkele dagen geleden op de Surinaamse radiozender Radio Tamara op de onrust. Hij verdedigde de keuze voor Hira door te stellen dat er een onderscheid gemaakt moet worden tussen het dekoloniale werk van Hira en diens politieke betrokkenheid in Suriname. 

'Escalatie tussen voor- en tegenstanders'
Maar in een persbericht laat het NiNsee nu weten in goed overleg met het Amsterdamse Scheepvaartmuseum, waar de lezing op 29 juni plaats zou vinden, besloten te hebben de lezing dit jaar niet door te laten gaan.

"Het NiNsee heeft de ambitie om met eenieder die een positieve bijdrage levert aan haar missie samen te werken. Nu de uitvoering van deze ambitie echter heeft geleid tot een escalatie tussen voor- en tegenstanders van het spreken van Sandew Hira, kan het NiNsee niet anders dan een pas op de plaats te maken", is te lezen in het persbericht.

De Keti Koti-lezing vindt jaarlijks plaats voorafgaand aan Keti Koti. Op deze dag, 1 juli, worden de slachtoffers van de slavernij herdacht en wordt de afschaffing van de slavernij in Suriname en de Nederlandse Antillen in 1863 gevierd.