Voorstel tegen no-deal Brexit weggestemd

Mick (Philosocles)

Het Britse parlement heeft een voorstel van oppositiepartij Labour verworpen dat had moeten voorkomen dat het Verenigd Koninkrijk de EU op 31 oktober zonder deal verlaat. De motie voorzag erin dat het Lagerhuis de parlementaire agenda zou bepalen, in plaats van de regering.

Het voorstel werd met 309 tegen 298 stemmen afgekeurd. De Conservatieve fractie reageerde met gejuich op de uitslag, aldus de BBC. "In september juichen jullie niet meer!", riep Labourleider Jeremy Corbyn vervolgens.

Tien Conservatieve Lagerhuisleden gingen tegen de regering in en steunden de motie. Aan de andere kant waren er acht Labour-parlementariërs die juist met de regering meestemden. Die waren afkomstig uit kiesdistricten waar in 2016 voor de Brexit was gestemd. Cruciaal was dat de Noord-Ierse unionisten van de DUP, gedoogpartner van de regering, tegen het voorstel stemden en de regering dus steunden. Die partij deed dit de afgelopen periode bij stemmingen over de Brexit doorgaans namelijk juist niet.

Verstoringen
Als het Verenigd Koninkrijk de EU inderdaad zonder deal verlaat, heeft het in één keer geen overeenkomsten meer op het gebied van onder meer handel en douane. Gevreesd wordt dat dit tot grote verstoringen kan leiden. Bovendien is er dan geen mechanisme meer om de Ierse grens open te houden.

In de exitdeal die premier Theresa May met de EU overeenkwam wordt het openhouden van die grens via de zogeheten backstop geregeld, een tijdelijke douane-unie tot er een andere oplossing is. Maar velen in de Conservatieve Partij willen daar vanaf, en willen de EU zover krijgen het akkoord open te breken door met no-deal te dreigen.

Parlement buiten werking
De belangrijkste kandidaten om May straks op te volgen, waaronder Boris Johnson, steunen dit idee. Voormalig Brexitminister Dominic Raab wil zelfs het parlement buiten werking stellen om een no-deal te forceren. Dat kan gebeuren wanneer de premier de koningin verzoekt de sessie van het Lagerhuis te beëindigen. Doorgaans vindt dat plaats in de aanloop naar de Queen's Speech, waarmee er formeel een nieuwe sessie wordt gestart.

Om dit om politieke redenen te doen is in de moderne Britse parlementaire geschiedenis echter ongekend. Lagerhuis-voorzitter John Bercow was er onlangs stellig over, en zei dat dit "simpelweg niet gaat gebeuren."