Wetenschappers ontwikkelen universeel donorbloed dankzij darmbacterie

Floris_Stempel

Wetenschappers van de universiteit van British Columbia hebben een methode ontwikkeld om binnenkort elk type bloedgroep om te zetten in bloedgroep nul, een bloedgroep die universeel gebruikt kan worden bij bloedtransfusies.

De onderzoeksgroep heeft hun resultaten gepubliceerd in het zeer gerenommeerde wetenschappelijk tijdschrift Nature Microbiology.

Eerder was al bekend dat met behulp van bepaalde enzymen rode bloedcellen konden worden ontdaan van hun A- en B-antigenen (antigenen zijn grote moleculen op de celmembraan van rode bloedcellen die verantwoordelijk zijn voor het klonteren van bloed na een verkeerde transfusie), maar de onderzoeksgroep van Withers Laboratories presteerde het om hetzelfde te bereiken op volbloed.

Een belangrijke vooruitgang die de enzymatische behandeling van donorbloed een stuk eenvoudiger kan maken.


Binnenkort universeel donorbloed bij de bloedbank (Foto: Gettyimages)

De onderzoekers begonnen hun zoektocht in de darm. In de darm leven enorm veel bacteriën die een deel van hun energie halen uit het 'opeten' van bepaalde moleculen die op de wand van de darm vastzitten. Een aantal van deze moleculen lijkt enorm op de eerder genoemde bloedgroepantigenen, dus de onderzoekers gingen op zoek naar bacteriën die die specifieke moleculen konden verteren.

Uiteindelijk vonden de onderzoekers Flavonifractor plautii, een tot nu toe niet erg bekende darmbacterie behorende tot de familie van de Clostridiales, welke goed zonder zuurstof kunnen leven. De enzymen uit deze bacterie wisten de bloedgroep A-antigenen perfect van de celmembraan af te halen, zonder ook maar enige restant achter te laten en zodoende een perfecte rode bloedcel met bloedgroep nul achterlatend.

In de toekomst hopen de onderzoekers deze enzymen direct op vers donorbloed te kunnen laten inwerken, zodat bloedbanken vrij eenvoudig grote hoeveelheden universeel donorbloed in hun koelkasten hebben liggen. Verder gaan ze onderzoeken of deze methode ook werkt op andere weefsels en bloedcellen. Zo werken ze op dit moment aan het maken van een universele stamcel, waardoor stamceltransplantaties verspoedigd kunnen worden.

In vele takken van de medisch wetenschap staan de darmbacteriën de afgelopen jaren volop in de schijnwerpers en dit onderzoek is een bewijs dat er nog veel moois uit ons poep gehaald kan worden.