Nederlandse veteranen bij start herdenking Portsmouth

Anakha

75 jaar geleden begon in Portsmouth de bevrijding van Europa van nazi-Duitsland. Vanuit deze Britse havenstad vertrok op 5 juni de geallieerde invasievloot om zich een dag later (D-Day) met ware doodsverachting op de Franse kust te storten. Vandaag herdachten ruim 300 D-Day-veteranen en vele regeringsleiders dit historische moment. Onder hen premier Mark Rutte en Commandant der strijdkrachten luitenant-admiraal Rob Bauer.

Rutte en Bauer werden vergezeld door de veteranen André Hissink en Camiel Stritzko en Ridder Militaire Willems-Orde luitenant-kolonel Gijs Tuinman. Zij zagen onder meer ‘1 van de grootste Britse militaire schouwspelen uit de recente geschiedenis', zoals aangekondigd door de Britse autoriteiten. Er deden onder meer 11 Britse marineschepen en 25 vliegtuigen van de Royal Air Force mee. Ook aanwezig waren de 3 Nederlandse marineschepen Zr. Ms. Snellius, Zr. Ms. Makkum en Zr. Ms. Urk. Deze schepen varen morgen een stuk mee richting Normandië.

Op het podium in Portsmouth werden indrukwekkende getuigenissen voorgelezen en nagespeeld. Dit alles begeleid door een imposant orkest en filmbeelden.

Tierende Eisenhouwer
Zo werd een tierende generaal Dwight Eisenhouwer nagespeeld die een landing vanwege de storm te riskant vond. Uiteindelijk liet hij zich overhalen en sprak hij de vertrekkende militairen toe met de historische woorden: "Soldaten, matrozen en vliegeniers van de geallieerde expeditiemacht: u staat op het punt te beginnen aan de Grote Kruistocht, waarnaar we deze vele maanden hebben gestreefd. De ogen van de wereld zijn op u gericht. De hoop en gebeden van vrijheidslievende mensen wereldwijd marcheren met u mee."

Eén van die soldaten, matrozen en vliegeniers was de 99-jarige John Jenkins, die onder begeleiding op het podium verscheen. "Ik was doodsbang. Je vergeet je strijdmakkers nooit, want we zaten er samen in. Velen hebben zich opgeofferd en we bewijzen hen al 75 jaar eer. We mogen het nooit vergeten."

De aanwezigheid van de Duitse president Angela Merkel werd genoemd als symbool van hoe vijanden zich kunnen verenigen in een streven naar vrede. De Britse koningin Elizabeth sprak over de volhardende generatie van de oorlog, haar generatie. Het was volgens haar de volhardende moed, een ‘revival of spirit’, die de honderdduizenden soldaten meebrachten naar de strijd en die hen de overwinning bracht.

D-Day-herdenkingen
Morgen worden grote herdenkingen gehouden op en rond de Franse invasiestranden. Minister Ank Bijleveld-Schouten is aanwezig bij de Nederlandse herdenking in Arromanches, waar in augustus 1944 de prinses Irene Brigade aan land kwam. Ook is ze bij de internationale herdenking op Juno-beach.