Cima wint achttiende rit Giro d'Italia na spannende slotfase

H.Vviv

Damiano Cima heeft de achttiende rit in de Giro d'Italia gewonnen. De Italiaan van Vini Fantini, een van de 3 vluchters van de dag, bleef in een zeer spannend slot net het peloton voor. Pascal Ackermann kwam net te kort voor de winst, maar de Duits kampioen nam wel de puntentrui over van Arnaud Démare, die niet verder kwam dan een achtste plaats.

Vanuit de start werd er volop gedemarreerd.Heel veel renners wilde meezitten in de vroege vlucht. Het zorgde ervoor dat het lang wachten was op de juiste kopgroep, maar na vijftig kilometer slaagde drie renners erin om uit het peloton weg te rijden. Het waren Mirco Maestri, Damiano Cima en Nico Denz.

Voor de sprintersploegen leek dat een ideale situatie, want het was voor die ploegen de laatste kans op een ritzege, doordat de komende twee ritten bergritten zijn en de laatste etappe een tijdrit is.

Het verschil tussen de kopgroep en het peloton liep op naar de zes minuten, waarna Bora-Hansgrohe, Israel Cycling Academy en Dimension Data de achtervolging inzette op de kopgroep. Opvallende ploeg die afwezig in de achtervolging was Groupama - FDJ. De Franse ploeg hoefde niet zo nodig te sprinten, want dan was de puntentrui voor Démare zeker.

Het peloton kwam langzaam aan dichterbij bij de kopgroep, maar het ging niet snel genoeg. Met twintig kilometer was het verschil nog twee minuten en dertig seconden. Met nog tien kilometer was het verschil nog steeds meer dan één minuut en leek de kopgroep een goede kans te maken op de ritzege.

Zeker omdat het met vijf kilometer nog steeds meer dan veertig seconden was. Toch was Denz daar niet zeker van en de Duitser trok ten aanval. De renner van AG2R La Monidale was de sterkste renner in de kopgroep, maar toch kon hij de twee Italianen niet losrijden. Even was de samenwerking weg in de kopgroep, maar al snel vonden ze elkaar weer. Ze ging de laatste kilometer in met vijftien seconden voorsprong, op het peloton waar ondertussen Groupama - FDJ zich toch op kop hadden gezet van het peloton.

In de laatste kilometer keken de drie koplopers vooral naar elkaar, waardoor het peloton nog dichter kwam. Denz ging als eerste de sprint aan, maar het was Cima die daarvan profiteerde. De Italiaan hield het voor Ackermann, die de sprint van het peloton, maar net te kort kwam voor zijn derde zege. Als troost neemt hij wel de puntentrui over van Démare.