Rugbyers Fiji naar Olympische Spelen met toernooiwinst in Londen

heywoodu

Fiji heeft de London Sevens op haar naam geschreven, het negende van tien toernooien in de World Rugby Sevens Series. De ploeg was al vrijwel zeker van deelname aan de Olympische Spelen in Tokyo volgend jaar en kan dat nu ook niet meer mislopen.

Fiji won in de groepsfase in Londen met 24-17 van Kenia, met 31-10 van Frankrijk en met 26-17 van Samoa. In de kwartfinales werden de Ieren met 33-24 uitgeschakeld, waarna de ploeg in de halve eindstrijd met 17-10 won van de Verenigde Staten, de voornaamste concurrent in de strijd om de eindwinst in de Sevens Series.

Australië opende met winst op Wales (28-10) en Spanje (42-12), waarna de Amerikanen met 17-19 te sterk waren. In de kwartfinales werd Zuid-Afrika met 29-22 opzij geschoven, Frankrijk moest er in de halve finales met 31-24 aan geloven en dus stonden Fiji en Australië samen in de finale in het Twickenham Stadium.

Na ruim twee minuten opende Fiji de score dankzij een try van Vilimoni Botitu, waarna Aminiasi Tuimaba de score opschroefde door een fraaie aanval van Fiji af te ronden met een try. Tuimaba brak nog voor rust nog eens door de verdediging voor een try, waarna een Australische aanval overgenomen werd en Tuimaba wéér scoorde: 24-0.

Joe Pincus bracht Australië in de tweede helft op het scorebord, maar Josua Vakurunabili tekende voor de volgende try van Fiji. Ook Alasio Naduva ramde zich door de Australische linies en dat deed hij een minuut later nog eens: 43-7, waarmee de eindstand in de finale bereikt was.

Fiji en de VS strijden komend weekeinde in Parijs om de eindwinst in de Sevens Series en zijn beiden geplaatst voor de Spelen. Ook Nieuw-Zeeland en Zuid-Afrika zijn nu zeker van deelname in Tokyo, waarmee de vier via de Sevens Series beschikbare olympische startbewijzen vergeven zijn.

De hoogtepunten uit Londen (Bron: YouTube)