Snapchat gaat oproepen om te stemmen bij Europese Parlementsverkiezingen

Monique Verlind (DJMO)

Snap werkt samen met het Europees Parlement voor de komende verkiezingen. Onderzoek laat zien dat slechts 28 procent van de stemgerechtigden in de leeftijdsgroep 18 tot 24 jaar hun stem uitbrachten bij de vorige Europese verkiezingen in 2014. Snap helpt graag mee om de burgerparticipatie te vergroten en moedigt Snapchatters in alle 28 lidstaten - in hun eigen taal - aan om te gaan stemmen.

Vanaf 16 mei tot aan de verkiezingen, afhankelijk van welke dag men per lidstaat naar de stembus gaat, kunnen gebruikers van Snapchat allerlei speciaal ontwikkelde tools gebruiken: Lenses, Filters, Stickers en Bitmoji. Daarnaast zal Snap een ‘Snap Explore’ in SnapMap aanzetten om gebruikers op de verkiezingen te wijzen. Via een link wordt een gebruiker naar een website met meer informatie geleid. Als Snapchatters een van de tools gebruiken, verandert hun Actionmoji op de SnapMap in een ‘I voted’-Actionmoji. Op 22 mei stuurt Snap een ‘Team Snapchat Mass Snap’ uit met aandacht voor de Filters en een bericht dat de verkiezingen eraan komen. In een aantal landen zal er bovendien een speciale Lens zijn met een virtueel stemhokje, zodat gebruikers alvast kunnen ervaren hoe het is om te stemmen.

Verkiezingen geen nieuw terrein voor Snap
Het is voor Snap niet de eerste keer dat het bedrijf veel aandacht heeft voor het bevorderen van de burgerparticipatie. In 2015 is Snap begonnen met het verslaan van politiek nieuws via de show ‘Good Luck America’ die via Discover te zien was en het verzamelen van ‘Our Stories’ gericht op de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten. Sindsdien heeft Snap voornamelijk via het aanbieden van content ook de aandacht gevestigd op verkiezingen in onder andere Duitsland, Mexico, Brazilië, Frankrijk, Argentinië, India en het Verenigd Koninkrijk.

In de aanloop naar de Franse presidentsverkiezingen in 2017 produceerde het nieuwsteam van Snap speciale Q&A’s via Our Stories met de vier hoogst genoteerde kandidaten (François Fillon, Benoît Hamon, Marine Le Pen en Emmanuel Macron) waar bijna 4 miljoen Snapchatters naar keken. Voor de Amerikaanse ‘midterm elections’, de tussentijdse verkiezingen voor het Huis van Afgevaardigden en de Senaat, hielp Snapchat meer dan 425.000 gebruikers, het merendeel onder de 24 jaar, met de kiezersregistratie via TurboVote. Bovendien toonde Snap in samenwerking met non-profit partner ‘Get To The Polls’ circa 1,4 miljoen mensen via Snapchat de dichtstbijzijnde stembuslocatie op de verkiezingsdag.

Snapchat gaat oproepen om te stemmen bij Europese Parlementsverkiezingen  (Foto: Snap Inc. )
Snapchat gaat oproepen om te stemmen bij Europese Parlementsverkiezingen (Foto: Snap Inc. )