Garcia Cortina pakt eerste profzege in Californië, Van der Breggen wint openingsrit vrouwen

H.Vviv

Ivan Garcia Cortina heeft zijn eerste profzege te pakken. De Spanjaard van Bahrein-Merida was in de vijfde rit van de Tour of California de snelste van een uitgedund peloton. In het algemeen klassement veranderde er niks en blijft Tejay van Garderen aan de leiding staan.

Vanuit de start reed er een sterke kopgroep weg uit het peloton. In die kopgroep waren met Lennard Hofstede en Cees Bol twee Nederlanders aanwezig. De grootste blikvanger in de kopgroep was toch wel Peter Sagan. Het peloton gaf de sterke kopgroep niet al te veel ruimte. Tim Declercq, die ook mee was in de kopgroep probeerde het in de slotfase nog even alleen, maar zou het niet redden. 

Op het slotklimmetje probeerde George Bennett nog even met Sergio Higuita, alleen doordat Higuita het klassement verdedigde voor zijn kopman Van Garderen werd het tweetal weer ingelopen en wist een deel van het peloton weer de aansluiting te maken. In de sprint die zou volgen was Garcia Cortina duidelijk de snelste van het pak en pakte zo zijn eerste zege uit zijn profcarrière. 



Vrouwen
Ook het vrouwenpeloton is actief in Californië. Vandaag stond de eerste etappe op het programma in de Amerikaanse WorldTour-koers. Anna van der Breggen deed meteen goede zaken voor het klassement. De Nederlandse wereldkampioene reed op de slothelling, op vijf kilometer van het eind, iedereen uit het wiel en pakte zo de winst in de eerste etappe. Het eerste achtervolgende groepje moest achttien seconden toegeven op Van der Breggen.

Zaterdag staat zowel bij de mannen als de vrouwen de rit naar Mt. Baldy, een klim van 7,6 kilometer aan een gemiddelde stijgingspercentage van 8,8% op het programma.