Ackermann sprint naar tweede ritzege in Giro d'Italia

H.Vviv

Pascal Ackermann heeft zijn tweede ritzege binnen deze Giro d'Italia. In de vijfde etappe was de Duits kampioen in de massasprint in de sprint te snel voor Fernando Gaviria en Arnaud Démare. In het klassement veranderde er niks doordat op negen kilometer van de streep de tijd werd opgenomen vanwege de slechte weersomstandigheden. Primoz Roglic mag donderdag opnieuw de leiderstrui aantrekken.

De etappe was maar 140 kilometer lang en ging van Frascati naar Terracina. In het begin van de etappe was het nog behoorlijk heuvelachtig, maar daarna werd op vlakke wegen gereden, waardoor het weer een kans was voor de sprinters. De vlakke wegen naar Terracina haalde Tom Dumoulin niet. De renner van Sunweb had te veel last van zijn valpartij en moest de strijd staken.

Lange tijd reed er een kopgroep van vijf voorop, alleen kwam de kopgroep nooit in aanmerking voor de dagzege. De kopgroep werd dan ook vroegtijdig ingelopen en kon er gesprint worden voor de overwinning in de vijfde etappe. Dat was wel zonder de klassementsrenners, want de wedstrijdjury besloot onderweg om de wedstrijd op negen kilometer van de streep te neutraliseren, waardoor er in de laatste negen kilometer alleen nog gesprint werd voor de overwininning.

In die sprint begon Fernando Gaviria als eerste te sprinten, alleen was Pascal Ackermann net iets te snel voor de Colombiaan en boekte zo zijn tweede overwinning in de Ronde van Italië. Arnaud Démare werd op gepaste afstand derde.