Hockeysters Oranje-Rood wil nu in de play-offs echt iets laten zien

Redactie

Twee keer op rij was het voor de vrouwen van hockeyclub Oranje-Rood een bonus dat ze zich plaatsten voor de play-offs, waarin ze beide keren meteen roemloos werden uitgeschakeld. Tegen Den Bosch en Amsterdam. Nu willen ze echt iets laten zien. In de halve finale spelen ze tegen Amsterdam, dat zich sinds het winnen van de Europa Cup onoverwinnelijk acht. Waartoe zijn de Eindhovenaren in staat?

‘We zijn klaar voor de volgende stap. Wat we nu willen bereiken, is het neerzetten van een topprestatie in de halve finale’, zei coach Tina Bachmann begin april toen ze alvast vooruit keek naar de play-offs. Haar ploeg was net weggespeeld door Amsterdam, dat met 5-2 te sterk was. Maar Oranje-Rood had een geldig excuus. Ze misten vijf speelsters, die geblesseerd waren. Donderdag is vermoedelijk iedereen fit.

Toch was het de opmaat voor een mindere periode van Oranje-Rood. Tegen het afgelopen weekend gedegradeerde Groningen werd teleurstellend met 4-4 gelijk gespeeld. Vervolgens won Oranje-Rood weliswaar de finale van de Gold Cup, maar had shoot-outs nodig om zich langs Hurley te knokken. Aan het eind van de competitie herpakte Oranje-Rood zich weer, met overwinningen op hdm (1-0) en Laren (2-1). Daardoor gaat de ploeg toch met een goed gevoel de play-offs in.

De derde plaats op de ranglijst betekende zelfs de hoogste eindrangschikking in de geschiedenis van Oranje-Rood, dat in het eerste seizoen met Bachmann aan het roer boven het sterrenensemble van Stichtsche is geëindigd en onmiskenbaar stappen heeft gemaakt.

Het is alleen de vraag of Amsterdam niet nog steeds een maatje te groot is. Begin april zei Bachmann: ‘We zijn een andere ploeg dan bijvoorbeeld Stichtsche of Amsterdam. We hebben andere kwaliteiten. Tegen die ploegen, die aanvallend goed spelen, kunnen wij met onze manier van verdedigen normaal gesproken goed partij bieden. Wij zijn niet meer tevreden met alleen het feit dat we in de play-offs staan. We willen nu ook echt weerstand bieden. Nu begint het seizoen eigenlijk pas.’

Datum & tijd Wedstrijd Play-offs
16 mei – 20.30 Oranje-Rood – Amsterdam
16 mei – 20.30 SCHC – Den Bosch
18 mei – 12.30 Amsterdam – Oranje-Rood
18 mei – 12.30 Den Bosch – SCHC
19 mei – 12.30* Amsterdam – Oranje-Rood
19 mei – 12.30* Den Bosch – SCHC
* De wedstrijden van 19 mei worden alleen gespeeld wanneer beide ploegen in de voorgaande duels één keer hebben gewonnen.