BOA's kondigen opnieuw stakingen aan

Monique Verlind (DJMO)

De BOA's gaan opnieuw staken en actievoeren in de hoop hun lege riem te kunnen vullen. De handhavers zeggen dat ze te vaak te maken hebben gehad met geweld en willen bewapend worden met wapenstokken en pepperspray.

De Nederlandse BOA-bonden laten weten dat de acties volgende week in Amsterdam beginnen. Vanaf komende maandag zullen er voor onbepaalde tijd geen boetes worden uitgeschreven. Ook zal het verkeerd aanbieden van afval niet geverbaliseerd worden - en ook niet opgeruimd worden door de BOA's.

Daarnaast komt er eind juni een waarschuwingsstaking en willen de bonden een hoorzitting organiseren, waarbij betrokkenen zoals burgemeester Femke Halsema, politieke partijen, de minister en de politie kunnen worden 'geconfronteerd met de praktijk van de werkvloer'.

Ook stellen de bonden de gemeente verzwaard aansprakelijk voor de schade die BOA's lijden als gevolg van het ontbreken van verdedigingsmiddelen.

'Waarschuwingsstaking'
Mocht dat niets uithalen, dan organiseren de BOA's een waarschuwingsstaking, die wordt vervolgd met een staking tijdens de Canal Parade op 3 augustus.

De BOA's voeren al maanden actie voor meer verdedigingsmiddelen. Eind vorige maand wilden de handhavers in de avond staken op Koningsdag. Uiteindelijk werd de staking om veiligheidsredenen verboden door de rechter, nadat de gemeente een kort geding aan had gespannen.

De acties zullen beginnen in Amsterdam, maar de vakbond wil ook uitbreiden naar andere steden.