Politie vraagt in mei extra aandacht voor vermissingen

Anakha

Vandaag begint de themamaand ´Mis je Mei?´ waarin de politie extra aandacht vraagt voor vermisten. Weet u wat de politie doet rond vermissingen? En wat u kunt doen als bijvoorbeeld een bekende van u vermist raakt in het buitenland? Kortom, wist u dat…´

... 24 uur wachten bij vermissingen een fabeltje is?
Bij veel mensen heerst de hardnekkige gedachte dat de politie pas na 24 uur gaat zoeken naar een vermiste. Dit is niet waar. De eerste 24 uur zijn juist cruciaal. Het klopt dat veel weglopers na enkele uren weer terugkomen. Daarom bekijken we bij een vermissing goed wat onze volgende stappen worden. Bij iedere vermissing wordt het verhaal goed aangehoord en wordt een zo goed mogelijke inschatting gemaakt. Het is daarbij belangrijk dat de politie gelijk alle informatie krijgt die iets over de urgentie van de vermissing kan zeggen. De meeste vermissingen van kinderen worden binnen 6 uur na de vermissing gemeld bij de politie.

... bij het zoeken naar vermisten personen ook een helikopter kan worden ingezet?
Bij urgente vermissingen wordt met regelmaat een helikopter ingezet van de Luchtvaart Politie. In veel gevallen kan deze ´heliview´ een goede bijdrage leveren aan het opsporen van vermiste personen. Zo is de heli uitgerust met high-tech camera’s waaronder een warmtebeeldcamera.
De helikopter is echter geen wondermiddel en heeft ook zijn beperkingen. De camera kan niet door bladeren kijken en het voertuig heeft een beperkte vliegduur. Tevens kan het weer een rol spelen bij het wel of niet kunnen vliegen. In de toekomst zullen in de gebieden die zich daar voor lenen en waar de omstandigheden het toelaten vanuit het project Onbemande Luchtvaartuigen steeds vaker drones bij zoekacties worden ingezet.
Iedere inzet is maatwerk.

... er naast Amber Alert ook andere oproepen mogelijk zijn?
Vermissingen kunnen op verschillende manieren bij het publiek onder de aandacht worden gebracht. Denk bijvoorbeeld aan Burgernet, Vermist Kind Alert en Amber Alert.

Burgernet kan snel door de meldkamer worden ingezet. Dit is heel lokaal. Het gaat om verspreiding van politieberichten binnen een postcodegebied, wijk of (gedeelte van een) stad.

Vermist Kind Alert is onderdeel van Amber Alert maar niet landelijk. Het gebied is groter dan Burgernet. Denk hierbij aan een stad of gebied met meerdere steden. Ook wordt hierbij niet het landelijke sms-alert uitgezonden. Dit kan worden ingezet bij ernstige zorgen om het welzijn van het vermiste kind.

Amber Alert is het landelijke alerteringssysteem. Dit alert bereikt ongeveer 12 miljoen mensen en kan worden ingezet bij een vermist of ontvoerd kind waarbij het sterke vermoeden is dat dit in levensgevaar verkeert.

Alle inzetten worden zorgvuldig overwogen dus als een middel niet wordt ingezet, is dit vanwege een reden waar de politie vaak geen openheid over kan geven.

... u een vermissing in het buitenland ook kunt melden?
Soms raken Nederlanders vermist in het buitenland. Een dergelijke vermissing kan ingewikkeld zijn. Wat moet iemand dan doen? Het is raadzaam om deze vermissing bij de politie te melden, en vooral aan te geven waarom er zorgen bestaan over iemand. De politie kan via haar Internationaal Rechtshulp Centrum contact zoeken met een buitenlandse overheid. Burgers kunnen de vermissing ook melden bij het Ministerie van Buitenlandse zaken. Daar zijn ze 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar via het 24/7 BZ contactcenter, telefoonnummer: +31247247247.

Buitenlandse Zaken doet zelf geen onderzoek maar kan contact opnemen met de lokale autoriteiten.
Wilt u in het buitenland gaan zoeken neem dan eerst contact op met de (reis)verzekeringsmaatschappij.
Slachtofferhulp Nederland kan ondersteuning bieden aan achterblijvers van (langdurige) vermissingen.