Van Vleuten overduidelijk de beste in Luik-Bastenaken-Luik

H.Vviv

Annemiek van Vleuten heeft in slechte weersomstandigheden de derde editie van Luik-Bastenaken-Luik gewonnen. De 36-jarige Nederlandse reed weg op op La Redoute en soleerde de resterende dertig kilometer naar de finish.

Achter haar pakte Floortje Mackaij de tweede plaats, voor Demi Vollering, waardoor er een compleet Nederlands podium was in La Doyenne. Ook de nummer vijf was een Nederlandse: Lucinda Brand.

Er reed lange tijd een tweetal voorop in Luik-Bastenaken-Luik. Maria Novolodskaja en Leah Kirchmann begonnen met een kleine voorsprong aan La Redoute, alleen werden ze snel bijgehaald, waarna Van Veuten ervandoor ging. Ze had op de top een kleine halve minuut voorsprong op de eerste achtervolgers met daarbij Anna van der Breggen, de winnaar van 2018.

Van Vleuten die eerder dit jaar de Strade Bianche won, maar telkens tweede werd in de Ronde van Vlaanderen, Amstel Gold Race en Waalse Pijl, reed steeds verder weg bij de rest en won met met anderhalve minuut voorsprong op Floortje Mackaij. Demi Vollering maakte het Nederlandse feestje compleet in Luik door derde te worden en zo een volledig Nederlands podium te hebben.

Annemiek van Vleuten wint Luik Bastenaken Luik en weer terug. (PRO SHOTS/George Deswijzen)
Annemiek van Vleuten wint Luik Bastenaken Luik en weer terug. (PRO SHOTS/George Deswijzen)