Bijleveld: "We zijn samen sterker, onze eenheid is onze kracht"

Anakha

Wat minister van Defensie Ank Bijleveld-Schouten betreft zou de 70e verjaardag van de NAVO moeten leiden tot een jaar van bezinning. Dat zei ze vanavond tijdens de NAVO Night in Utrecht. Daar werd niet alleen teruggeblikt op de afgelopen 7 decennia. Ook de huidige staat van de trans-Atlantische betrekkingen kwam ter sprake. Tevens werd ingegaan op de vraag of de NAVO nog toekomst heeft.

Volgens Bijleveld vormt de alliantie de hoeksteen van de vrijheid. De lidstaten beloofden immers elkaar te beschermen als het erop aankomt. In die sterke 70-jarige NAVO zijn voormalige vijanden nu bondgenoten. Bijleveld nam Duitsland en Nederland als voorbeeld. Militairen van beide landen beschermen daar nu de oostgrens van de NAVO. Dat gebeurt met het gezamenlijke tankbataljon vanaf een basis in Lohheide.

Plicht
Bijleveld: “Naar onze mening zijn we samen sterker - en onze eenheid is onze kracht. Omdat de eenheid afschrikt. Het is een van de redenen waarom er zo lang vrede is, maar je hebt als lidstaat wel de plicht bij te dragen aan die vrede. We kunnen niet profiteren van een club zonder een vergoeding te betalen. U weet waar ik het over heb: die 2 procent.”

De minister bracht in herinnering dat Nederland al 25 jaar die 2 procent niet heeft betaald. “En tot op de dag van vandaag betalen we nog steeds niet de volledige vergoeding. Vandaag is het niet alleen de president van de VS die vraagt onze bijdrage te verhogen”, waarschuwde ze. “Het is ook de huidige geopolitieke situatie die om meer smeekt.”

Bijleveld noemde wel dat Nederland mankracht levert aan meerdere coalities. Denk aan Trident Juncture van vorig jaar, de grootste NAVO-oefening sinds de Koude Oorlog. De minister meldde haar toehoorders dat de Amerikaanse admiraal James Foggo, die deze oefening leidde, de Nederlandse troepen complimenteerde. “Hij noemde hun professionaliteit ‘ongeëvenaard’.”

Bedreiging
Bijleveld bezocht vorige maand de Nederlandse militairen in Litouwen, die daar deel uitmaken van de versterkte militaire NAVO-aanwezigheid. Ze sprak ook met Litouwse militairen over de Russische bezetting en voelde het gewelddadige recente verleden. De Litouwers hebben een handleiding over wat te doen in geval van een invasie. Volgens de minister lijkt het een wereld ver weg van de onze. “Maar het is de wereld van onze bondgenoot, dus onze wereld. De bedreiging voor hun veiligheid is voor ons een oproep om te helpen. Dat is wat bondgenoten doen. Dat is wat een alliantie doet. Het is één voor allen en allen voor één. Dit jaar vieren we die belofte, de kern van onze alliantie. Maar zoals ik al zei, het is ook een jaar van bezinning.”

Daarop vroeg Bijleveld zich af wat geschiedenisboeken zeggen als er op een dag wordt teruggekeken naar dit moment in de tijd. Volgens haar vertellen ze sowieso over de jaren waarin oude zekerheden zijn afgebrokkeld, zoals het INF-verdrag. “Of vertellen ze over de tijd waarin de geopolitieke wereldmacht verschoof en er nieuwe dreigingen ontstonden. Een tijd waarin de NAVO-landen hun defensiebudgetten na tientallen jaren van bezuinigingen verhoogden”, aldus Bijleveld.