Van der Poel heeft zijn eerste voorjaarsklassieker binnen

H.Vviv

Mathieu van der Poel heeft Dwars door Vlaanderen op zijn naam geschreven. De 24-jarige wereldkampioen veldrijden, die dit jaar voor het eerst voorjaarswedstrijden rijdt, was in de Belgische semi-klassieker de snelste van een kopgroep van vijf.

Het was een onrustig begin van de wedstrijd. Na een uur koersen ontstond er uiteindelijk een kopgroep van acht renners: Koch, Oliveira, Sinkeldam, Bizjigitov, Pöstlberger, Hepburn, Boeckmans en Räim. Vlak voor de tweede klim van de dag werd de koers even geneutraliseerd na een valpartij bij de vrouwen. De kopgroep mocht niet veel later weer vertrekken en kwam de wedstrijd echt op gang.

Van der Poel brak op 63 kilometer van de meet zelf de koers open. Eerst had hij zijn ploegmaat Dries de Bondt vooruitgestuurd en niet veel later ging de alleskunner op de fiets zelf in de aanval. Hij zou al snel aansluiten bij zijn ploeggenoot, maar die kreeg te maken met materiaalpech. Het peloton liet Van der Poel nooit ver wegrijden en op dertig kilometer van de streep sprongen Bob Jungels samen met Tiesj Benoot naar Van der Poel toe. Uiteindelijk ontstond er een vijftal met daarbij ook Anthony Turgis en Lukas Pöstlberger. Ondanks dat er in het peloton stevig werd doorgereden wisten de vijf renners vooruit te blijven.

Benoot probeerde het nog in de slotfase, maar die werd teruggehaald door Jungels met in het wiel Van der Poel. De Nederlander zette zich vervolgens op kop in de laatste kilometer en werd toch nog bijna verrast door Turgis, maar de Nederlander was duidelijk de snelste en pakte zo de eerste semi-klassieker uit zijn carrière.