Girafnootjes mogen niet meer verkocht worden

Monique Verlind (DJMO)

De rechtbank verbiedt de verkoop van Girafnootjes. Volgens de rechtbank lijkt deze nootsoort qua uiterlijk te veel op Tijgernootjes. Daarmee maken de Girafnootjes inbreuk op het merkrecht.

Frito-Lay, de fabrikant van de Tijgernootjes van Duyvis, produceert en verhandelt de Tijgernootjes sinds 1993. Rond 2015 kwamen de Girafnootjes op de markt. Intersnack is de fabrikant van deze snack. Frito-Lay vindt dat dat Intersnack met het maken en verkopen van de Girafnootjes inbreuk maakt op het merkrecht van Frito-Lay. Beide nootjes hebben hetzelfde gevlekte uiterlijk en Frito-Lay heeft dat uiterlijk als merk laten vastleggen. De fabrikant vindt dat de Tijgernootjes nagebootst worden. Daarom stapte Frito-Lay naar de rechter.

De rechtbank vindt dat de Girafnootjes inbreuk maken op het merkrecht van Frito-Lay. Daarom verbiedt de rechtbank de verdere verkoop van de Girafnootjes. Frito-Lay was ook van mening dat de naam Tijgernootjes en Girafnootjes te veel op elkaar lijken. De rechtbank gaat hier niet in mee. Hetzelfde geldt voor de verpakkingen. Deze kunnen volgens de rechtbank door de beugel.