4 weken cel voor agressieve zwartrijder

Monique Verlind (DJMO)

Vier agenten waren er nodig die vrijdagmiddag 15 maart 2019 om een zwartrijder af te voeren uit de trein die stilstond op station Alphen aan den Rijn. De 39-jarige Pool zonder vaste woon- of verblijfsplaats had daarvoor een conducteur bedreigd. Mogelijk was hij onder invloed van drank en drugs. Sinds zijn aanhouding heeft de man in voorarrest gezeten. Vandaag legde de politierechter hem vier weken cel op.

De man zat zonder kaartje in de trein toen de conducteur langskwam voor controle. Toen hij ook geen ID-bewijs kon tonen, ontspon zich een woordenwisseling. Daarbij pakte de man de conducteur bij zijn stropdas en keycord waardoor deze het idee krijgt hij gewurgd wordt. De conducteur kan echter loskomen en waarschuwt de politie die de man bij aankomst in Alphen opwacht.

Hij weigert echter mee te komen en moet met pepperspray bewerkt worden. Ook dan blijft hij zich verzetten en pakt de pepperspray van de agent af. Met veel moeite weten de agenten de man mee te nemen naar het politiebureau. Bij fouillering van de man treffen zij onder meer een lege fles Martini en drugs aan.

Overgeleverd
De officier van justitie benadrukte nog eens dat je af moeten blijven van mensen met een publieke taak. “Als conducteur heb je geen geweldsmiddelen zoals een agent. Je zit opgesloten in een trein en bent bij een agressieve situatie overgeleverd aan de hulp van reizigers.” Hoewel het slachtoffer geen letsel opliep, zat de schrik er bij hem goed in. De officier eiste tegen de verdachte vier weken cel. Dat er drugs en alcohol in het spel was, vond zij strafverzwarend.

De rechter volgde het OM in de strafeis en veroordeelde de verdachte tot vier weken cel voor bedreiging, wederspannigheid en het niet voldoen aan een ambtelijk bevel.