Politie treft verschillende dode dieren aan bij controle

Monique Verlind (DJMO)

Maandag heeft de politie een controle uitgevoerd bij een loods aan de Spankerenseweg in Leuvenheim. In de loods werden meerdere dode dieren aangetroffen. Het gaat om onder meer dode pony’s, geiten en vogels. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit doet verder onderzoek naar het welzijn van de nog levende dieren. De gemeente Brummen start een bestuurlijk traject.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft in samenwerking met de politie meerdere kadavers van dieren aangetroffen. Het gaat in ieder geval om vier dode pony’s, vier dode geiten, een dood kalf en tientallen dode vogels. Naast de kadavers werden er meerdere onverzorgde dieren aangetroffen op het terrein die dringend behoefte hadden aan de juiste verzorging en huisvesting.

De politie is een onderzoek gestart en zal de eigenaar verhoren. Tegen hem wordt proces-verbaal opgemaakt. De NVWA doet verder onderzoek naar het welzijn van de nog levende dieren en hoe het zover heeft kunnen komen. Zij voeren de dode dieren af en een deel van de levende dieren wordt elders opgevangen. Daarnaast gaat de gemeente Brummen een bestuursrechtelijk handhavingstraject starten, omdat op het perceel activiteiten plaatsvinden die in strijd zijn met het bestemmingsplan.