Arsenal wint en neemt derde plek over van Tottenham

Redactie

Arsenal heeft maandagavond drie belangrijke punten gepakt in de Premier League. De Londenaren zetten voor eigen publiek Newcastle United opzij. In de wetenschap dat Chelsea en Manchester United afgelopen weekend wonnen en Tottenham Hotspur onderuit ging bij Liverpool, kreeg Arsenal in het Emirates Stadium de kans om de derde plek over te nemen. Tottenham pakte namelijk maar één punt in de laatste vijf competitieduels. Bij een overwinning zouden The Gunners twee punten boven de Spurs en United komen te staan en drie boven Chelsea.

Tegenstander Newcastle United staat veertiende en is nog niet helemaal veilig. De ploeg van Rafael Benítez hield de ruimtes in Noord-Londen klein en Arsenal had daardoor moeite om kansen te creëren. Keeper Martin Dúbravka kreeg weinig te doen, al moest hij na dertien minuten wel de bal uit zijn doel houden toen Aaron Ramsey scoorde uit een hoekschop. Het feestje ging echter niet door vanwege een overtreding van Sokratis Papastathopoulos.

Na een half uur was het opnieuw raak voor Ramsey en dit keer telde zijn treffer wel. De Welshman zette de aanval zelf op door een pass van Matteo Guendouzi in één beweging door te spelen naar Alexandre Lacazette. De Fransman werd in de zestien afgestopt door een verdediger, maar met wat geluk rolde de bal voor de voeten van Ramsey, die 'm beheerst met links in de verre hoek schoof.

Kort na de openingsgoal creëerde Newcastle z'n enige kans van de eerste helft. Salomón Rondón troefde Sokratis af, maar zijn schot met rechts was in de korte hoek geen gevaar voor Bernd Leno. Dat het voor rust bij 1-0 bleef, was vervolgens te danken aan Matt Ritchie. De Schot haalde in blessuretijd op fraaie wijze een inzet van Lacazette van de doellijn.

In de tweede helft veranderde het spelbeeld niet en ging Arsenal op zoek naar een beslissende tweede goal. Unai Emery bracht na een uur Pierre-Emerick Aubameyang in de ploeg en Ramsey werd vervangen voor Mohamed Elneny. Aubameyang kreeg een aardige schietkans op aangeven van Mesut Özil. Dubravka stond een doelpunt in de weg.

Door een knappe goal van Lacazette, op aangeven van Aubameyang, was de wedstrijd na 83 minuten toch beslist: 2-0. The Gunners hebben nu tien thuisduels op rij gewonnen in de Premier League, dat is voor het eerst sinds 1997/98. Bovendien heeft de Londense club nu al evenveel punten (63) als vorig seizoen aan het einde, toen onder leiding van Arsène Wenger de zesde plaats werd behaald.