Schachmann blijft jagend peloton net voor in Catalonië, Kelderman komt ten val

H.Vviv

Maximilian Schachmann heeft de vijfde rit in de Ronde van Catalonië gewonnen. De Duitse wielrenner van BORA-hansgrohe bleef na een lange vlucht knap het jagende peloton voor.

In een rit van 188 kilometer lag het zwaartepunt in het begin van de etappe. De renners moesten meteen een beklimming over van de eerste categorie. Daar ontstond ook de kopgroep van de dag, met daarbij de Nederlander Bert-Jan Lindeman. De renner van Jumbo-Visma had het gezelschap van Tejey van Garderen, Schachmann en Andrey Amador.

Het viertal wist een goede drie minuten te pakken op het peloton, maar alles wees erop dat het peloton alles onder controle had. Daar dacht Schachmann anders over. De Duitser ging er met nog tien kilometer te rijden er alleen vandoor. Hij wist het peloton net voor te blijven en pakte zo zijn zege in Catalonië.

Wilco Kelderman die veel werk opknapte voor zijn sprinter Michael Matthews kwam ten val op vijf kilometer van de streep. De Nederlander kon zijn weg niet meer vervolgen en zo komt er een einde aan voor Kelderman in deze ronde.

In het klassement blijft Miguel Angel Lopez aan de leiding staan van het klassement. De Colombiaan het in het algemeen klassement een voorsprong van 14 seconden op Adam Yates. Egan Bernal volgt op 17 seconden.