Lopéz grijpt de macht in Ronde van Catalonië

H.Vviv

Miguel Angel Lopez heeft de vierde rit in de Ronde van Catalonië gewonnen. Op de beklimming van La Molina reed de Colombiaanse klimmer van Astana weg bij de andere favorieten en pakte naast de dagzege ook de leiding in het algemeen klassement.

Net zoals woensdag stond er ook vandaag een bergrit op het programma. Een ritje van maar 150 kilometer, maar wel er een met bijna 4000 hoogtemeters. De finish lag er op de top van La Molina, een beklimming van de eerste categorie.

Er reed een grote kopgroep in het begin van de etappe weg, met daarbij Marc Soler. De Catalaan van Movistar was de bekendste naam in de kopgroep en hij hield het samen met Gregor Mühlberger nog het langste vol.

In het peloton ging het los op de slotklim van La Molina. Al vroeg in de slotbeklimming trokken de Colombianen Lopez, Egan Bernal en Nairo Quintana ten aanval. De drie Colombianen kregen virtueel leider Adam Yates met zich mee. Thomas de Gendt, de leider in het algemeen klassement bij het begin van de etappe, moest vroeg op de slotbeklimming passen.

De vier keken vooral naar elkaar en daar profiteerde Lopez optimaal van. De renner van Astana trok ten aanval, waarbij de overige Colombianen het werk lieten aan Yates. De Engelsman wilde niet al het werk op zich nemen, waardoor Steven Kruijswijk samen met Simon Yates kon terugkomen. Simon Yates nam het werk op zich voor zijn tweelingbroer Adam, maar dichter kwamen ze niet bij de Colombiaan van Astana.

Lopez was ondertussen bij Soler en Mühlberger. De achtervolgers volgden op twintig seconden, waarna Adam Yates met een indrukwekkende versnelling het gat probeerde te dichten naar het leidende trio. Daarin slaagde de 26-jarige Engelsman, helaas voor hem, niet. Het zorgde er wel voor dat alleen Bernal kon volgen. Quintana en Kruijswijk konden op dat moment niet mee, al vonden ze in de slotkilometer wel weer de aansluiting bij Yates en Bernal.

Lopez reed in de slotkilometer weg bij de vroege vluchters en pakte zo de ritzege. Ook staat de Colombiaanse klimmer aan de leiding in het algemeen klassement. Daarin heeft de renner van Astana een voorsprong van 14 seconden op Yates. Bernal volgt op zeventien seconden.