IndyCar heeft nieuwe jongste winnaar ooit

heywoodu

De IndyCar Series heeft een nieuwe jongste winnaar ooit: Colton Herta heeft de Classic at Circuit of the Americas in Austin, Texas gewonnen, de eerste keer dat daar een IndyCar-race gereden werd. De pas 18-jarige debutant had wat geluk, maar reed vooral ook gewoon heel strak.

Will Power vertrok vanaf poleposition en verzilverde die plek bij de start, waar hij werd gevolgd door Alexander Rossi, rookie Herta en Ryan Hunter-Reay. Voor Zach Veach lieten de problemen niet lang op zich wachten: hij tikte Graham Rahal aan en kwam de grindbak in, met als uiteindelijk resultaat een verloren ronde. Herta liet zien uit prima racehout gesneden te zijn, want de debutant verschalkte Rossi op een kwart van de race en nam plek twee over.

Voorin gebeurde niet heel veel, maar de top-3 bleef wel dicht bij elkaar. Na een foutje van Herta kon Rossi met de push-to-pass de aanval openen op het rechte stuk achterop het circuit, met succes: hij nam plek twee over van de rookie. Dat was halverwege de race nog altijd niet anders: Power reed voorop, Rossi volgde op een kleine seconde en Herta reed daar weer vlak achter, met dan een flink gat naar Josef Newgarden.

Een dikke vijftien ronden voor het einde ging het dan fout: Felix Rosenqvist raakte in de clinch met James Hinchcliffe en de Zweed eindigde in de muur en met een kapotte auto. De safety car kwam de baan op en dát werd een doorslaggevend moment: Power, Rossi en Scott Dixon reden in de top-3 en moesten allemaal nog naar binnen, op de vierde plek reed debutant Herta en hij was al binnen geweest, dus kon in principe bijna gratis wachten tot hij de leiding in de schoot geworpen kreeg.

Rossi en Dixon vielen door hun pitstops natuurlijk terug naar achteren, maar voor Power was het helemaal vervelend: de leider in de race kwam binnen, wilde met verse banden verder...en merkte dat zijn auto afsloeg en ook niet meer op gang kwam, einde race dus. Na een veel te lange neutralisatie werd het veld met tien ronden te gaan weer op gang gevlagd, met de 18-jarige Herta op kop, gevolgd door ex-kampioenen Newgarden en Hunter-Reay.

Na de herstart gebeurde niet veel meer en dus reed Herta op zijn 18e naar zijn eerste zege, de jongste winnaar ooit in de IndyCar Series. Dat record stond op naam van Graham Rahal, die in 2008 in St Petersburg won toen hij 19 jaar en 93 dagen oud was. Newgarden finishte als tweede, voor Hunter-Reay, Rahal, Sebastien Bourdais, Marco Andretti en Takuma Sato.