Idai veroorzaakt humanitaire ramp in Mozambique

Monique (DJMO)

De ravage in Mozambique is enorm. Het Rode Kruis waarschuwt voor een humanitaire ramp nadat cycloon Idai over het land raasde. Minstens 400.000 mensen zijn hun huis kwijtgeraakt door de ramp. Ook vreest de hulporganisatie voor de gezondheid van de getroffenen. Ziektes kunnen zich makkelijk verspreiden via vervuild water. "Dit is de grootste ramp in de recente geschiedenis van Mozambique” zegt Jamie LeSeur, die de hulpoperatie van het Internationale Rode Kruis leidt in het land.

Lees ook: Cycloon Idai laat verwoestingen na in Mozambique en Zimbabwe

"Grote delen van de stad Beira zijn totaal verwoest. Gehele dorpen zijn overstroomd. Hulpverleners redden mensen die op daken zijn gaan schuilen en in bomen zijn geklommen om niet in het water terecht te komen. Heel veel families zijn werkelijk alles verloren.” Het water is op verschillende plekken meters hoog. Het heeft hele huizen, telefoonpalen en bomen compleet onder water gezet. "De grootte van de ramp is nog niet geheel duidelijk, maar we verwachten dat het aantal getroffen mensen nog oploopt, net als het dodental door deze verschrikkelijke ramp.”

Gezondheidsrisico’s
Het Rode Kruis maakt zich zorgen over de gezondheidsrisico’s voor de mensen die de ramp hebben overleefd. "Nu men moet overleven in overstroomde gebieden, kunnen ziektes via vervuild water worden overgedragen. Denk aan acute diarree, hepatitis en cholera.” Ook vreest het Rode Kruis voor een toename van malaria.

De hulpteams van het Rode Kruis delen vandaag in Beira tabletten uit voor de zuivering van water. Ook worden hulpgoederen uitgedeeld zodat de getroffen families kunnen overnachten. Ondertussen zijn er schepen met hulpgoederen voor minstens 3.000 families onderweg naar het getroffen gebied. Ook helpt het Rode Kruis met contactherstel tussen familieleden die geen contact met elkaar kunnen krijgen door de ramp. Daarnaast assisteert het Rode Kruis met het een forensisch team in het ziekenhuis in Beira bij het bergen van de lichamen.

Idai veroorzaakt humanitaire ramp in Mozambique  (Foto: IFRC/Rode Kruis )
Idai veroorzaakt humanitaire ramp in Mozambique (Foto: IFRC/Rode Kruis )