Eindelijk WK-goud voor biatlete Dorothea Wierer

heywoodu

Dorothea Wierer doet al enige jaren mee in de top van het mondiale biatlon, maar individueel kwam ze op een groot kampioenschap nog nooit verder dan één keer WK-zilver. Tot zondag: de 28-jarige Italiaanse kroonde zich tot wereldkampioene op de massastart op de slotdag van het WK in het Zweedse Östersund.

Bij de eerste van vier schietbeurten bleven dertien dames foutloos, terwijl twee voorname kandidaten afhaakten: World Cup-leidster Lisa Vittozzi moest drie strafronden draaien, olympisch kampioene Anastasiya Kuzmina miste zelfs vier schoten en zou dat in de tweede schietbeurt nog eens herhalen, einde verhaal dus.

Nog zes dames kwamen foutloos door de tweede reeks van vijf schoten: Wierer, Ekaterina Yurlova, Clare Egan, Franziska Preuss, Ingrid Landmark Tandrevold en Iryna Kryuko. Daarvan bleef alleen Wierer ook bij de derde schietbeurt foutloos, waardoor ze ineens een halve minuut voorsprong pakte op Yurlova, met de eerstvolgende achtervolgsters zelfs op een kleine minuut.

Wierer moest bij de laatste schietbeurt ineens twee keer de strafronde in, dus er lagen kansen voor de rest. Yurlova miste er echter ook één en sloot tien seconden achter de Italiaanse aan, de Duitse Denise Herrmann had aan kunnen sluiten, ware het niet dat ze haar vierde misser liet noteren.

Even leek Yurlova de jacht op Wierer nog te kunnen openen, maar de Italiaanse hield stand in de slotronde en pakte het goud, vijf seconden voor de Russische. Herrmann was de snelste op de langlaufski's en kon haar vier missers zo alsnog omzetten in WK-brons.