Facebook deels terug na 'grootste storing ooit'

Mick (Philosocles)

Op veel plekken waar Facebook en andere diensten van het bedrijf eerder platlagen, kan er weer worden ingelogd. Volgens de BBC gaat het om de ernstigste downtime in de geschiedenis van het sociale netwerk. De laatste vergelijkbare storing was in 2008, maar nu zijn er wel 2,3 miljard gebruikers en toen 'maar' 150 miljoen.

Het is nog onbekend wat de oorzaak was, maar speculaties dat het om een DDoS-aanval ging wijst het bedrijf van de hand.

Het probleem zou rond vijf uur 's middags Nederlandse tijd zijn begonnen, toen Facebook-users meldden dat ze niet konden posten. Ook konden gebruikers niet inloggen. Op Instagram kon ook niet worden gepost en deed de feed het niet. Whatsapp-gebruikers zeiden dat ze geen plaatjes konden sturen.

De storing trof ook Facebook Workplace, een zakelijke dienst voor interne communicatie. Verschillende bedrijven moesten ineens terugvallen op ouderwets emailen, aldus de BBC.

Afgaand op Downdetector waren de meeste gevallen van downtime in eerste instantie te zien in West-Europa, langs de Amerikaanse oost- en westkust, in een deel van Brazilië en op de Filippijnen.

In Nederland werkt de site volgens deze downtimekaart weer, wat uw nederige verslaggever kon bevestigen. In Engeland en delen van Zuid-Europa lijken nog wel problemen te zijn. Ook in de VS nemen de meldingen af. In Mexico, Colombia, Japan, Australië en Nieuw Zeeland is het nu echter hommeles. Ook op de Filippijnen lijkt het allemaal nog niet goed te werken.

Facebook deels terug na 'grootste downtime ooit'
Downdetector-screenshot van de vroege woensdagavond