28-jarige opgepakt voor beschieten coffeeshop

Monique Verlind (DJMO)

De politie heeft maandagmorgen een 28-jarige man uit Amsterdam aangehouden voor betrokkenheid bij het schieten en twee pogingen daartoe met een automatisch vuurwapen op 16 september in Delft. De gevel van een coffeeshop werd toen beschoten, nadat eerder die nacht al twee pogingen werden gedaan.

De verdachte is aangehouden in de PI Lelystad, waar hij op dit moment vastzit voor een ander feit. Hij zal later deze week worden voorgeleid aan de rechter-commissaris. Het Openbaar Ministerie verdenkt hem van poging moord dan wel doodslag, bedreiging, vernieling en vuurwapenbezit. Na zijn aanhouding maandagmorgen is een doorzoeking gedaan in zijn woning en in zijn cel.

Voor de incidenten van 16 september zat al een 26-jarige man uit Amsterdam vast. Hij moet op 4 april voor de rechter verschijnen op een tweede pro-formazitting. Het onderzoek naar de betrokkenheid van beide mannen en hun rolverdeling is nog in volle gang.

De 28-jarige man wordt verdacht van betrokkenheid bij verschillende incidenten die op zondagochtend 16 september gebeurden in de binnenstad van Delft. Om 5.55 uur werd geprobeerd te schieten op een coffeeshop in de Breestraat, maar het lijkt erop dat daarbij het wapen weigerde. Om 7.15 uur werd geprobeerd te schieten op een coffeeshop in de Peperstraat. Ook hier weigerde het wapen.

Om 8.30 uur kwam opnieuw iemand aan met een wapen bij de coffeeshop in de Breestraat. Ditmaal werden meerdere kogels afgevuurd op de gevel. Van de drie incidenten zijn in verschillende opsporingsprogramma's camerabeelden vertoond. Het Openbaar Ministerie onderzoekt meerdere vergelijkbare incidenten die in 2018 hebben plaatsgevonden in de binnenstad van Delft.