OM kan niet bewijzen wie zoontje doodde, hof spreekt beide ouders vrij

Monique Verlind (DJMO)

Het gerechtshof Amsterdam heeft vandaag een 29-jarige vader en 28-jarige moeder vrijgesproken van alle ten laste gelegde feiten. Op 29 augustus 2010 overleed hun zoon Jairo. Zijn ouders werden voor zijn dood verantwoordelijk gehouden en zijn als verdachten vervolgd. De rechtbank veroordeelde de vader destijds wegens mishandeling, met de dood tot gevolg, tot een gevangenisstraf van 46 maanden en sprak de moeder vrij.

In hoger beroep betoogde de verdediging onder meer dat beide verdachten moesten worden vrijgesproken. Het Openbaar Ministerie meende dat de vader verantwoordelijk is voor de dood van zijn zoon en dat de moeder haar zoon niet de juiste zorg en bescherming heeft gegeven.

Het hof vindt aannemelijk geworden dat Jairo een niet-natuurlijke dood is gestorven, maar heeft zich vervolgens voor een dilemma geplaatst gezien. Was de vader verantwoordelijk voor de dood van zijn zoon, was het de moeder of waren zij het samen? De rechtbank koos destijds voor de vader, omdat die vaak thuis was met zijn zoon.

Het hof vindt dat geen steekhoudende redenering. Het dossier bevat namelijk geen objectief bewijs op grond waarvan het hof de verantwoordelijke(n) kan aanwijzen. De vader heeft ontkend, de moeder heeft gezwegen en er zijn geen getuigen van mishandelingen. Om te voorkomen dat een onschuldige wordt veroordeeld, kan het hof niet anders dan de beide verdachten vrijspreken.