Boegbeeld Vrouwenkorps KNIL in het zonnetje

Monique Verlind (DJMO)

Sophia Kruyswijk-Van Thiel diende in het 75 jaar geleden opgerichte Vrouwenkorps Koninklijk Nederlands-Indisch Leger (KNIL). Vanwege dit jubileum ging minister Ank Bijleveld-Schouten gisteren bij haar op visite.

Kruyswijk vertrok in 1948 met een contract voor 2 jaar naar het voormalig Nederlands-Indië. Zij kreeg haar militaire opleiding in Bandoeng, was secretaresse van de chef staf in Batavia en ging later aan de slag in Padang. Daar maakte ze inlichtingenrapporten over de onrustige gebieden. In haar vrije tijd trad ze op als dj voor Radio Padang. Ze keerde in 1950 terug naar Nederland, trouwde en werd psychotherapeut.

Omdat Kruyswijk vond dat het verhaal van het VK-KNIL in vergetelheid raakte, begon ze op haar 67e nog aan een proefschrift over het vrouwenkorps. Ze promoveerde in 2003. Uit haar onderzoek bleek dat de periode in Nederlands- Indië voor velen, in positieve zin, enorm belangrijk was geweest. Het had de jonge vrouwen gevormd. Kruyswijk toonde ook aan dat de inzet van het VK-KNIL van grote waarde was.

Het verhaal van deze vrouwelijke pioniers mag niet worden vergeten vindt Bijleveld. “Vrouwen die nu bij Defensie werken, bouwen voort op het fundament dat zij legden.” Bijleveld zei grote waardering te hebben voor Kruyswijk als boegbeeld van het vrouwenkorps. De minister onderstreepte haar erkentelijkheid met een geschenk. Mevrouw Kruyswijk kreeg een ingelijste fotoreportage van het vrouwenkorps dat Vrij Nederland in 1944 publiceerde.

Boegbeeld Vrouwenkorps KNIL in het zonnetje (Foto: Defensie)
Boegbeeld Vrouwenkorps KNIL in het zonnetje (Foto: Defensie)