Hordenloopster Visser sprint naar EK-goud, Belgisch estafettegoud

heywoodu

Hordenloopster Nadine Visser heeft in Glasgow de Europese titel gepakt op de 60 meter horden. De 24-jarige nationaal recordhoudster snelde in een beste Europese jaarprestatie van 7,87 seconden - 0,04 boven haar nationaal record - naar het goud, relatief ver voor de Duitse Cindy Roleder (7,97) en de Wit-Russische Elvira Herman (8,00).

Niet alleen Visser, ook Milan Trajkovic pakte een eerste internationale titel. De Cyprioot wist bij de mannen verrassend het goud op de 60 meter horden te pakken: met 7,60 seconden was hij de Fransen Pascal Martinot-Lagarde (7,61) en Aurel Manga (7,63) de baas, terwijl de Spaanse favoriet Orlando Ortega met 7,64 vierde werd.

Visser wint Europees goud op de horden. (PRO SHOTS/Action Images)
Visser wint Europees goud op de horden. (PRO SHOTS/Action Images)

Bij het hinkstapspringen ging het goud bij de dames naar Ana Peleteiro uit Spanje, die in poging vier een beste Europese jaarprestatie en nationaal record van 14,73 meter sprong. Paraskevi Papahristou uit Griekenland pakte zilver met 14,50 meter, voor de Oekraïnse Olha Saladukha (14,47m). De pas 21-jarige Azeri Nazim Babayev won met 17,29 meter bij de mannen, voor de Portugese veteraan Nelson Evora (17,11) en de Duitser Max Hess (17,10).

De Servische Ivana Spanovic liet bij het verspringen weer eens zien áltijd te kunnen pieken op het goede moment. Met een evenaring van Malaika Mihambo's beste wereldjaarprestatie van 6,99 meter pakte ze het goud, voor de Wit-Russische Nastassia Mironchyk-Ivanova (6,93m) en de Oekraïnse Maryna Bekh-Romanchuk (6,84m), die Mihambo met één centimeter klopte. Miltiadis Tentoglou uit Griekenland sprong met een beste wereldjaarprestatie van 8,38 meter naar het goud bij de mannen, voor de Zweed Thobias Nilsson Montler (8,17m) en de Serviër Strahinja Jovancevic (8,03m).

Radoslava Mavrodieva uit Bulgarije pakte verrassend het goud bij het kogelstoten: met 19,12 meter klopte ze de Duitse Christina Schwanitz met één centimeter, terwijl de Hongaarse Anita Marton met 19,00 brons pakte. Polsstokhoogspringster Anzhelika Sidorova uit Rusland won met 4,85 meter het goud, voor de Britse Holly Bradshaw (4,75m) en de Griekse Nikoleta Kiriakopoulou (4,65m).

De Britse thuisfans konden juichen voor de 800 meter, want bij de vrouwen pakte Shelayna Oskan-Clarke in 2:02,58 het goud door de Française Renelle Lamote en de sterk finishende Oekraïnse Olha Lyakhova te kloppen. Bij de mannen was het de Spanjaard Alvaro de Arriba die met 1:46,83 goud pakte, voor de Brit Jamie Webb en de Ier Mark English. Mariya Lasitskene uit Rusland sprong met 2,01 meter ondertussen naar het hoogspringgoud, voor de jonge Oekraïnse Yulia Levchenko (1,99m) en de Litouwse Airina Palsyte (1,97m).

Op de 1500 meter wist de Pool Marcin Lewandowski de pas 18-jarige Noor Jakob Ingebrigtsen van het lijf te houden. Met 3:42,85 pakte de Pool het goud, voor Ingebrigtsen en de Spanjaard Jesus Gomez. De Schotse topfavoriete Laura Muir maakte haar rol waar en won bij de vrouwen in 4:05,92 minuten, ruim voor de Poolse Sofia Ennaoui, die Ciara Mageean uit Ierland naar het brons verwees.

Het EK werd afgesloten met de 4x400 meters, te beginnen met de mannen. Julien Watrin en de gebroeders Dylan, Jonathan en Kevin Borléé pakten er namens België het goud, vooral doordat Kevin Borlée de Spaanse slotloper Bernat Erta nét van het lijf hield. Frankrijk veroverde het brons. Anna Kielbasinska, Iga Baumgart-Witan, Malgorzata Holub-Kowalik en Justyna Swiety-Ersetic waren namens Polen een klasse apart bij de vrouwen, hoewel de Britse slotloopster Eilidh Doyle nog een dappere poging deed. Dat leverde zilver op, voor de Italiaanse ploeg.