Noodweer op Kreta

Stephan (Stephan5)

Terwijl wij de afgelopen week zaten te genieten van de zon en temperaturen die opliepen tot 20 graden, was het aan de andere kant van Europa helemaal mis. Ik spreek dan met name over de Griekse eilanden.

Boven Europa hing een enorm en vooral zeer krachtig hogedrukgebied. Deze besloeg een groot deel van Europa. Maar ja, depressies behoren we ook te vinden op de weerkaarten. Echter die trokken over de Noordkaap of over het oostelijke deel van de Middellandse Zee. Het zuiden van Italie kreeg, zoals we vorig jaar ook al zagen zijn portie, maar vooral Kreta was aan de beurt. Ingeklemd tussen twee hogedrukgebieden in kon die depressie geen kant op en steeds maar weer gevoed worden door warm zeewater leverden dit enorme stortbuien met onweer op. Er valt wel eens een bui op Kreta in dit jaargetijde, maar nu sloegen alle stoppen door.

De buien richten een enorme ravage aan, en wat nog erger is vijf dodelijke slachtoffers. De schade wordt geschat op zo'n 100 miljoen Euro. Ook historische bruggen zijn compleet vernietigd. In Chania viel in twee dagen bijna 200 mm aan regen. Het toerisme zal een ander beeld van Kreta krijgen, met name dus in de omgeving van Chania.

Beelden volgen nog. 

Onweer boven Griekenland (Foto: Pixabay.com)
                                                              Onweer boven Griekenland (Foto: Pixabay.com)