Van Schip buiten de medailles op omnium; Ankudinof nieuwe wereldkampioen Individuele achtervolging

H.Vviv

Jan-Willem van Schip is er bij de WK baanwielrennen niet in geslaagd een tweede medaille te veroveren. Op het onderdeel omnium moest de Nederlander genoegen nemen met een vijfde plaats.

Na drie van de vier onderdelen op het omnium stond de 25-jarige Van Schip op de vierde plaats met uitzicht op de medailles. Het laatste was de puntenkoers, waar hij vrijdag nog het goud op had veroverd, en in het begin van de race zag het er goed uit voor de excentrieke Nederlander. Hij kwam in de buurt van het goud, maar in het tweede deel van de wedstrijd was Van Schip leeg en moest het een vijfde plaats doen op het omnium.

De wereldtitel was voor Campbell Stewart. De Nieuw-Zeelander was lang in gevecht met de Brit Ethan Hayter voor het goud. In het slot van de wedstrijd pakte Stewart een bonusronde, wat goed is voor twintig punten, en won zo de wereldtitel. Hayter greep ook nog naast het zilver nadat Benjamin Thomas de laatste sprint won, wat goed is voor dubbele punten. De Brit moest genoegen nemen met het brons.

Individuele achtervolging dames:
Ashlee Ankudinof heeft goud gewonnen op de individuele achtervolging. De 28-jarige Australische moest het in de finale opnemen tegen Lisa Brennauer. De 30-jarige Duitse had in de kwalificaties nog ruim de snelste tijd geklokt (3:25.697), maar in de finale was ze ruim drie seconden langzamer dan haar tijd in de kwalificatie. Ankudinof was ook iets langzamer dan eerder op de dag, maar pakte in een rechtstreeks duel met Brennauer wel de wereldtitel en is daarmee de opvolgster van Chloé Dygert.