Opnieuw WK goud voor Oranje op WK baanwielrennen: Pieters en Wild winnen koppelkoers

H.Vviv

Nederland heeft alweer het vijfde goud binnen op de WK baanwielrennen. Zaterdagavond won Amy Pieters en Kirsten Wild het onderdeel Madison, ook wel bekend als koppelkoers. Het Nederlands duo won met twee punten verschil het goud voor Australië. Brons ging naar Denemarken.

Het Nederlands duo begon overtuigend aan de Madison. Bij de eerste zes tussensprints eindigde het Nederlands duo telkens bij de eerste twee. Ze bouwde een mooie voorsprong op ten opzichte van de concurrentie.

De koppelkoers werd even stilgelegd na een nare valpartij van de Nieuw-Zeelandse. In het tweede deel kwam Australië sterk opzetten. Amy Cure en Georgia Baker wonnen drie van de laatste zes tussensprinten, maar uiteindelijk hield Pieters en Wild twee punten over op Australië.

Voor Wild is het de zesde wereldtitel in haar loopbaan maar de eerste op de koppelkoers. Vorig jaar was Wild er samen met Pieters al dichtbij, maar toen in Apeldoorn werd Nederland nog tweede. Dit onderdeel staat op de Olympische Spelen van Tokio ook voor het eerst op het programma.

Voor Nederland is het alweer het vijfde goud op de WK in Pruszków, een evenaring van het record van Apeldoorn vorig jaar. Eerder wonnen de Nederlandse mannen al goud op de teamsprint, was Matthijs Büchli de beste op de keirin, won Wild goud op het omnium en pakte Jan-Willem van Schip goud op de puntenkoers.

Opnieuw WK goud voor Oranje op WK baanwielrennen: Pieters en Wild winnen koppelkoers (Pro Shots / Action Images)
Opnieuw WK goud voor Oranje op WK baanwielrennen: Pieters en Wild winnen koppelkoers (Pro Shots / Action Images)

Tijdrit 500 vrouwen
Kyra Lamberink is vijfde geworden op het onderdeel 500 meter. De 22-jarige sprintster kwam tot een tijd van 33,972 seconden. In de kwalificaties was ze een kleine twee tienden sneller geweest.

Het goud ging naar Daria Shmeleva met een tijd van 33.012. De Russische was een kleine drie tienden van een seconde sneller dan de Oekraïense Olena Starikova. De Australische Kaarle McCulloch (33.419) hield de Duitse titelverdedigster Miriam Welte van het brons af.

Hetty van de Wouw, de andere Nederlandse baanrenster op dit onderdeel, wist de kwalificaties niet te overleven. Ze werd daarin zeventiende met een tijd 34.518.