Baanrenster Lee sprint naar WK-goud voor Hong Kong

heywoodu

Op het wereldkampioenschap baanwielrennen in het Poolse Pruszkow heeft Lee Wai Sze het goud gewonnen op de individuele sprint bij de dames. Voor de Hong Kongse is het haar tweede wereldtitel, nadat ze in 2013 goud won op de 500 meter tijdrit.

Lee rekende in de kwartfinales met 2-0 af met de Russische Anastasia Voynova, waarna de Franse tiener Mathilde Gros er in de halve finales met 2-0 aan moest geloven. In de eindstrijd stond Lee tegenover de Australische Stephanie Morton, tweevoudig vicewereldkampioene. Morton won met 2-0 van Olena Starikova uit Oekraïne en van de jonge Duitse Lea Friedrich, maar in de finale was Lee twee keer simpelweg te sterk.

Gros pakte het brons door Friedrich eveneens in twee heats te kloppen. Laurine van Riessen sneuvelde in de kwartfinales tegen Gros, Hetty van de Wouw ging er twee ronden eerder uit tegen Daniela Gaxiola uit Mexico.

Na 2016 en 2018 kroonde de nog altijd maar 22-jarige Italiaan Filippo Ganna zich tot wereldkampioen op de individuele achtervolging. In de finale was hij véél te sterk voor de Duitser Domenic Weinstein en na vier kilometer klokte Ganna af in 4:07,992 minuten, waarmee hij Ashton Lambie's wereldrecord benaderde. De Amerikaan werd zelf vijfde, Ganna's landgenoot Davide Plebani won de strijd om brons van de Rus Alexander Evtushenko.