Zr. Ms. Karel Doorman in Amsterdam voor onderhoud

Monique Verlind (DJMO)

Het grootste marineschip van Nederland ligt op dit moment op een scheepswerf in Amsterdam Noord voor onderhoud. De Karel Doorman blijft daar zeventien weken.

Het schip is sinds 2015 in gebruik en werd bij West-Afrika en Sint Maarten ingezet. Aan boord is onder meer plek voor groot militair materieel en op het achterdek kunnen twee helikopters landen. Op dit moment werken er echter dagelijks ongeveer 300 mensen aan het onderhoud van het schip.

'Het is eigenlijk vergelijkbaar met onderhoud aan uw auto', zegt Carolien Verberne van de Koninklijke Marine, die voor het schip verantwoordelijk is. 'Dan weet u ook dat u om de zoveel tijd uw grote beurt moet gaan laten verrichten. En dat geldt voor dit schip ook.'

Het schip ligt meestal in Den Helder. Nadat alle wapensystemen en communicatieapparatuur eraf waren gehaald, is het via IJmuiden naar een scheepswerf aan de Tt. Vasumweg gesleept. 'De Koninklijke Marine onderhoudt zelf haar oorlogsschepen', zegt René Huiberts van de Directie Materiële Instandhouding (DMI) van Defensie. 'Maar de grote schepen kunnen we niet dokken in Den Helder. Vandaar dat het naar een particuliere werf gaat.'

Droog
Het schip ligt nu nog in het water, maar vanaf komende week zal het droog worden gelegd voor onderhoud aan het onderste deel. Verder worden er al voorbereidingen getroffen voor het schilderwerk.

'We gaan het van roest ontdoen en we gaan ook schilderen', zegt René Huiberts van de DMI. 'Dus daar worden nu steigers voor geplaatst. Zodat we goed en veilig ons werk kunnen doen.' In de zomervakantie zal het schip weer richting Den Helder gaan. Het onderhoud duurt daarna nog een halfjaar.