Eefting pakt zilver op scratch bij WK baanwielrennen, wereldrecord voor Australië op ploegenachtervolging

H.Vviv

Roy Eefting heeft de zilveren medaille gepakt op de scratch tijdens het WK baanwielrennen in het Poolse Pruszków. Het goud ging naar de Australiër Sam Welsford, die even daarvoor ook al de wereldtitel had veroverd op de ploegenachtervolging met zijn landgenoten uit Australië.

Na een race over 15 kilometer bestaand uit 60 rondes werd er gesprint voor de winst. Daarin was de Australiër Welsford de snelste, voor Eefting en de Nieuw-Zeelander Thomas Sexton.

Het zag er even niet dat er gesprint werd voor de winst. De Portugees Rui Oliveira had met nog twee rondes te gaan een mooie voorsprong, maar viel in het slot van de wedstrijd stil, waardoor er toch nog gesprint werd voor de zege en daarin Welsford de beste.

Even daarvoor had Welsford al het goud gepakt op de ploegenachtervolging. Samen met zijn landgenoten klokte Australië een wereldrecord. Sam Welsford, Kelland O’Brien, Leigh Howard en Alexander Porter reden een tijd van 3.48.012 en was daarmee ruim sneller dan het oude wereldrecord (3.49.804) wat ook op naam stond van de Australische ploeg. Groot-Brittannië werd tweede met een tijd van 3.50.810. Denemarken won de strijd om het brons tegen Canada.

Net zoals bij de mannen bestond de finale bij de ploegenachtervolging uit Australië en Groot-Brittannië. Ook nu was Australië de sterkste. Waar bij de mannen het verschil groot was tussen beide landen was het bij de vrouwen klein, al leek dat er niet op na drie kilometer. Australië had op dat moment een voorsprong van ruim acht tienden, maar nadat de derde Australische dame in de problemen kwam liep het verschil in de laatste rondes snel terug, maar ze hielden net genoeg over voor de winst op de ploegenachtervolging.