Inspectie heft verscherpt toezicht MC IJsselmeerziekenhuizen op

Monique Verlind (DJMO)

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd heeft het verscherpt toezicht op MC IJsselmeerziekenhuizen opgeheven. Het verscherpt toezicht werd ingesteld op 6 augustus 2018 vanwege bestuurlijke onrust in het ziekenhuis en zorgen over de kwaliteit en veiligheid van zorg.

Op 25 oktober 2018 werd het faillissement van MC IJsselmeerziekenhuizen uitgesproken. Daarmee veranderde de situatie in het ziekenhuis. De curatoren namen de bestuurlijke verantwoordelijkheid van het ziekenhuis over.

Het toezicht door de inspectie veranderde na het faillissement ook. De inspectie richtte zich minder op de verbetermaatregelen die in het kader van het verscherpt toezicht genomen moesten worden en meer op het veilig verlenen, afbouwen en overdragen van de zorg. Over de toezichtsactiviteiten tijdens het faillissement publiceert de inspectie op een later moment een rapport.

De oorspronkelijke redenen waarom de inspectie het verscherpt toezicht destijds instelde zijn verdwenen. Daarom heeft de inspectie besloten het verscherpt toezicht nu op te heffen.