Vrijspraak voor snelwegverkrachting

Monique Verlind (DJMO)

De rechtbank spreekt een 20-jarige man uit Culemborg vrij van verkrachting en wederrechtelijke vrijheidsberoving. Er zijn wisselende verklaringen door de vrouw afgelegd en er is niet genoeg steunbewijs.

De man en de vrouw reden in een auto op de snelweg richting Culemborg. De vrouw verklaarde dat de man is afgeslagen, de auto heeft stilgezet en haar gedwongen heeft om seksuele handelingen met hem te verrichten. De man verklaarde dat er in de auto oraal en seksueel contact is geweest, maar dat daarbij geen sprake is geweest van dwang.

De vrouw legde op belangrijke punten verschillende verklaringen af tegenover de politie, in haar aangifte en bij de rechter-commissaris. Alleen de verklaring van de vrouw is onvoldoende om tot een bewezenverklaring te komen. Er moet ook steunbewijs zijn dat het verhaal van de vrouw bevestigt. Het bewijs in het dossier kan zowel de verklaring van de vrouw als van de man ondersteunen. De rechtbank vindt daarom dat de verkrachting en vrijheidsberoving niet bewezen kan worden en spreekt de man hiervan vrij.