Eindelijk individuele wereldtitel voor langlaufer Sundby

heywoodu

Langlaufer Martin Johnsrud Sundby heeft zich in het Oostenrijkse Seefeld, nabij Innsbruck, eindelijk voor het eerst laten kronen tot individueel wereldkampioen. De 34-jarige Noor, sinds hij achterin de twintig is vaste klant in de wereldtop, won de 15 kilometer klassieke stijl.

Het werd een bijzonder mooie strijd om goud in Seefeld, waar de Noor Didrik Tønseth een goede kans leek te maken. De Finse uittredend wereldkampioen Iivo Niskanen kende echter een geweldige slotkilometer en dook onder de tijd van de Noor, maar daarmee was het nog geenszins voorbij.

De Rus Alexander Bessmertnykh maakte eerder dit seizoen in de estafette in Ulricehamn al een geweldige indruk en dat maakte hij in Seefeld waar. Hij had constant een kleine voorsprong op Tønseth en Niskanen en op de finish bleek hij bijna achttien seconden rapper dan de Fin.

Toch was ook dat het einde nog niet. Sundby stond met vijf kilometer te gaan op veertien seconden achterstand, maar begon dat beetje bij beetje te dichten. Twee kilometer voor het einde had hij nog anderhalve seconde achterstand, op de finish bleek de Noor 2,9 seconden sneller dan Bessmertnykh, die voor Niskanen wel zilver won.

Sundby won in zijn loopbaan al drie keer het World Cup-klassement, is regerend olympisch kampioen op de teamsprint en estafette en pakte met de Noorse estafetteploeg ook twee wereldtitels. Een individuele titel ontbrak echter nog op zijn indrukwekkende palmares.