Bobsleeër Friedrich sluit bizar World Cup-seizoen perfect af

heywoodu

Bobsleeër Francesco Friedrich heeft een ronduit bizar World Cup-seizoen op perfecte wijze afgesloten. In het Canadese Calgary won de 28-jarige Duitse in de twee- en viermansbob, waardoor hij het seizoen afsluit met dertien zeges in zestien wedstrijden.

Met Thorsten Margis achter zich duelleerde Friedrich in de tweemansbob met thuisfavorieten Justin Kripps en Ryan Sommer. Dat werd spannend en even deed het denken aan vorig jaar, toen Friedrich en Kripps het olympisch goud moesten delen. Dit keer won de Duitser zelf: hij bleek 0,09 seconden sneller dan Kripps. Johannes Lochner en remmer Christopher Weber uit Duitsland werden op 0,23 seconden derde, Ivo de Bruin en Dennis Veenker pakten plek dertien (+1,17).

Met zijn zege sloot Friedrich een perfect World Cup-seizoen in de tweemansbob af: acht wedstrijden, acht zeges, terwijl hij er in totaal nu elf op rij heeft. De Bruin eindigt het seizoen in de kleine slee als twaalfde.

In de viermansbob was het wederom Friedrich wat de klok sloeg en dit keer werd het zelfs een geheel Duits feestje. Met zijn ploeg bleef de grootmeester de Duitse slee van Nico Walther 0,19 seconden voor, terwijl Lochner (+0,21) de Duitse sweep met zijn team completeerde. De Bruin, Veenker, Joost Dumas en Janko Franjic pakten op 1,04 seconden de twaalfde plek.

Friedrich pakte uiteraard ook de titel in de grote slee, waar hij in acht wedstrijden vijf keer won. Daarnaast eindigde hij nog eens als tweede en derde, terwijl hij vorige week in Lake Placid zijn enige podium in zestien races mis liep: hij werd vierde. De Bruin beëindigt het seizoen als tiende.

Olympisch kampioene Mariama Jamanka had voor dit seizoen nog geen World Cup-wedstrijd gewonnen, in Calgary won ze alweer voor de vierde keer. Samen met remster Annika Drazek klopte ze de Amerikaanse Elana Meyers Taylor en remster Lauren Gibbs met 0,31 seconden, terwijl Jamanka's landgenotes Stephanie Schneider en Ann-Christin Strack op 0,42 seconden het podium compleet maakten.

Jamanka veroverde voor het eerst de eindwinst in de World Cup, voor Schneider en Meyers Taylor.